10 звичайних людських продуктів, що викликають серйозне отруєння у котів та собак 10 звичайних людських продуктів, що викликають серйозне отруєння у котів та собак
Улюбленці

10 звичайних людських продуктів, що викликають серйозне отруєння у котів та собак

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 27 грудня, 2023, 17:55
 0

Будь-який власник домашньої тварини, чи то кішка, чи собака, знає як вони люблять випрошувати їжу із загального столу. Навіть якщо кожен ваш прийом їжі проходить під жалібним поглядом, не слід пригощати вихованця людськими продуктами без розбору, оскільки наслідки можуть бути дуже серйозними, пише 24Novosti.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Організм домашньої тварини значно відрізняється від людського: у них коротший стравохід і термін перетравлення їжі, немає амілази, яка розщеплює компоненти ще в ротовій порожнині; їм необхідна легкозасвоювана їжа, адже не встигаючи перетравитись, важка їжа порушує роботу ШКТ, що викликає діарею, пронос та блювання.

Шоколад

Американська ветеринарна асоціація повідомляє, що "шоколадні судоми" посідають перше місце серед побутових отруєнь домашніх тварин. Кішки не дуже цікавляться цим продуктом (вони взагалі не здатні відчувати солодкий смак і не реагують на солодощі), але собаки часто готові перекусити шоколадкою.

Небезпека для тварин становить метилксантини, що містяться в какао, тому чим більше його в продукті, тим більша ймовірність отруєння. Собаці вагою 9 кг потрібно з'їсти півкілограма молочного шоколаду, 200 г темного та всього 30 г шоколаду для випічки (99% какао), щоб почуватися погано.

До речі, крім шоколаду, метилксантини міститься в каві, чаї та деяких газованих напоях. Всі ці рідини (а також кавова гуща) категорично протипоказані свійським тваринам.

Родзинки або виноград

Тут ветеринари не зовсім впевнені, що відбувається і яка речовина у ягодах викликає таку реакцію. Однак від вживання родзинок чи винограду навіть у невеликих кількостях у кішок та собак можуть відмовити нирки. Зрозуміло, що в чистому вигляді вихованці навряд чи це будуть їсти, але у складі булочок — запросто.

Горіхи

Наприклад, арахіс – це абсолютно нешкідливий продукт.

Однак екзотичні горіхи макадамії можуть бути смертельно небезпечні. Вони викликають слабкість, блювання та перегрів тіла, які проявляються приблизно через 12 годин після вживання цієї екзотики.

З іншими горіхами також треба бути обережним. Через високий вміст жиру при надмірному вживанні вони можуть спричинити панкреатит. До речі, з цієї причини кішкам і собакам не слід давати обрізки жиру з м'яса.

Сире дріжджове тісто

Дріжджове тісто збільшується у шлунку та викликає підвищене газоутворення. Собака-кулька - це, звичайно, смішно, але справа може закінчитися навіть поворотом кишок.

Крім того, дріжджі, перетравлюючись, виділяють етанол — тут і неподалік алкогольне отруєння. Загалом, алкоголь навіть у невеликих кількостях смертельно небезпечний для собак та котів. Він пригнічує функцію центральної нервової системи, і тварина може задихнутися.

Цибуля та часник

Ці продукти особливо небезпечні для котів. Часто домашні хижаки отруюються котлетами або дитячим м'ясним харчуванням (комусь доводиться доїдати), в якому цибуля міститься у невеликих дозах. Отруєння може статися як після одноразового вживання, так і при поступовому накопиченні отруйної речовини в організмі. У кішок цибуля та часник викликають гемолітичну анемію — прискорене дихання, слабкість та тахікардію.

Вишні та яблука

Самі ягоди та фрукти, якщо вам вдасться зацікавити тварину, не завдадуть шкоди. А ось насіння яблук чи кісточки вишень – це природне зло. На жаль, пояснити вихованцю, що головне задоволення від вишень - це плювати кісточками, практично неможливо.

Кісточки містять ціанід, так, та ж отрута. Вона викликає розширення зіниць, проблеми з диханням і в деяких випадках навіть зупинку серця.

Сире яйце

Кіт, який "випив усі яйця", - це персонаж із сільського життя. Звичайно, міським вихованцям рідко вдається досягти такої диверсії. Вони навіть не уявляють, з якого боку підійти до цього яйця.

Однак є люди, які впевнені у користі сирих яєць для тварин. На жаль, вони помиляються. Здебільшого яйця не смертельні, але при регулярному вживанні вони значно знижують засвоєння вітаміну B у кішок та собак, що призводить до проблем із хутром та шкірою. Крім того, ніхто не скасовував сальмонельоз, який може призвести до смерті.

Сіль

Знову ж таки, у невеликих кількостях один чіпсик або крекер не завдадуть шкоди. Проте надто багато солоної їжі, а також солоної води (наприклад, перший у житті візит у море, з якого так хочеться попити) можуть спричинити соляне отруєння. Симптоми від легкого проносу до судом, набряку мозку і смерті.

Солодощі, жуйки

Другий після шоколаду винуватець собачих отруєнь — штучний підсолоджувач ксилітол. Найчастіше він міститься у жуйці "без цукру". А також у зубній пасті і навіть у деяких популярних солодощах, у тому числі у шоколаді (подвійний удар!).

Від ксилітолу у тварин відбувається різкий викид інсуліну, що призводить до катастрофічного зниження рівня цукру в крові, а надалі – до можливої відмови печінки.

Теги: світові новини , вихованці , собаки , кішки , їжа , здоров'я , небезпека , шкода

  • 10 квiтня 18:48 Чому миска не має бути завжди повною: експерт розповів, як правильно годувати собаку    0
  • 21 березня 14:20 Експерти назвали 7 порід собак, яких визнали найщасливішими (фото)    0
  • 11 березня 17:37 У США народилося двоголове теля – фото, відео    0
  • 28 лютого 16:29 Протягом 1-3 років люди зможуть повністю розуміти домашніх тварин і спілкуватися з ними    0
  • 19 лютого 16:37 Собака без повідця – штраф до 5100 гривень: поліцейські нагадали про правила вигулу тварин на вулиці    0
  • 15 лютого 16:07 Яку воду краще давати собаці для пиття: основні правила    0
  • 17 сiчня 17:32 Вчені назвали найбільш довгоживучих тварин на Землі у 2024 році (фото)    0
  • 12 сiчня 17:00 На найбільшій технологічній виставці CES 2024 представили піаніно для собак (відео)    0
  • 10 сiчня 17:55 Чому кішки люблять спати в ногах господарів: шість причин    0
  • 17:55 10 звичайних людських продуктів, що викликають серйозне отруєння у котів та собак    0
  • 26 грудня 15:18 У Києві назвали одну з найкращих службових собак України (фото)    0
  • 17 листопада 18:44 Собака президента Молдови Маї Санду вкусив президента Австрії – відео    0
  • 16 листопада 15:18 5 поширених міфів про котів, які можуть нашкодити вашій тварині    0
  • 01 листопада 15:06 Україна потрапила до Топ-10 країн за кількістю безпритульних тварин    0
  • 26 жовтня 16:46 Вчені з'ясували, до кого з улюбленців господарі прив'язані більше – до собак чи котів    0
  • 23 жовтня 17:55 Помер найстаріший у світі собака: скільки йому було років (фото)    0
  • 19 жовтня 16:02 Доступний корм для великих собак: що вибрати в Україні?    0
  • 06 жовтня 13:39 Оголошені найсмішніші фото тварин у конкурсі Comedy Wildlife Photography Awards 2023 (фото)    0
  • 09 серпня 17:16 Tesla випустила лежанку для котів у стилі Cybertruck: вартість та фото    0
  • 04 серпня 19:43 UAnimals створили платформу донорства крові для тварин: як вона працює    0