Найвідоміші поштові марки України Найвідоміші поштові марки України
Стиль життя

Найвідоміші поштові марки України

Дарина Герасимчук 06 травня, 2022, 14:05
 0

Марка-бестселер «Російський військовий корабель, йди…» принесла «Укрпошті» більше одного мільйона доларів і стала пророчою для флагмана Чорноморського флоту ЗС РФ – крейсера «Москва».

Перед центральним відділенням «Укрпошти» у Києві люди стояли у черзі по кілька годин, щоб отримати легендарну поштову марку. За тиждень з початку продажу від мільйонного тиражу залишилося менше трьохсот тисяч. Після того, як російський військовий корабель зображений на марці, таки вирушив туди, куди був посланий, на благодійному аукціоні від Prozorro.sale продали марку за п'ять мільйонів гривень, а виручені гроші відправили на допомогу українській армії.

Наприкінці квітня компанія анонсувала випуск другої серії марок під назвою "Російський військовий корабель... ВСІ". Нова марка (вже без корабля) надійде у продаж у травні, а загальний тираж становитиме п'ять мільйонів екземплярів із внутрішнім та міжнародним номіналами.

Як стверджують досвідчені філателісти (колекціонери марок) – у поштових марок є три основні функції: поштові гроші, предмет мистецтва та інвестиція. Залежно від популярності випуску, поштова марка з часом набуває нової, колекційної вартості, яка може бути в сотні разів більша за номінальну.

Наприклад, вже зараз вартість марки з російським військовим кораблем на eBay досягає двох тисяч доларів, за номіналу 23 гривні.

Gloss.ua вирішили дізнатися і про інші цінні поштові марки, випущені «Укрпоштою» за останні кілька років, які зібрали найвищі українські та міжнародні нагороди філателії, а також прославили нашу країну далеко за її межами.

Українська поштова марка Софія Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка (Лісова пісня)» здобула бронзу у міжнародному конкурсі Nexofil Award 2021 (Мадрид, Іспанія) у категорії «Найкраща марка світу за технологією змішаного друку». Укрпошта представила марки з ілюстраціями Софії Караффи-Корбут 2020 року в рамках святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки. На зображенні, крім звичайних фарб, також є бронзова паста, що надає образу Лесі витонченості і загадковості. Такий друк використовують для виготовлення грошових знаків, бланків цінних паперів та репродукцій картин.

Дві українські поштові марки здобули нагороди міжнародного конкурсу Nexofil Award 2020 у Мадриді, Іспанія. Золото одержала поштова марка "Слава Україні!" за найоригінальніший формат у світі. Марка надрукована на самоклеючому папері у формі карти України, а шрифт до нього спеціально розроблений художницею-каліграфісткою Ольгою Верменич.

Срібло у категорії «Найкраща марка світу за технологією офсетного друку» зайняла українська марка - «Сорочка. Чернігівська область» із серії «Українська вишивка – код нації». На ній зображено експонат із колекції Музею Івана Гончара зі зразком вишивки.

Марка «Листоноша Федір Фекета» отримала срібло у конкурсі PostEurop. Міжнародний конкурс поштових марок «Найкраща марка Європи 2020» був присвячений темі «Давні поштові маршрути». На ньому Україна представила поштову марку, присвячену закарпатському листоноші Федору Фекеті, який є справжньою легендою та місцевим героєм, бо протягом 30 років він кілька разів на тиждень долав до 50 км, щоб доставити пошту односельцям. Зображення на марці виконала художниця Ірина Медведовська.

У конкурсі "Найкраща поштова марка України-2020" перемогла перша українська поштова марка з технологією доповненої реальності "Козаки", створена у партнерстві з компанією Art Nation, де зображені улюблені для багатьох поколінь українців герої мультсеріалу "Козаки" - Око, Грай та Тур. «Оживити» козаків у доповненій реальності можна за допомогою безкоштовної програми WowBox AR.

Друге місце у конкурсі посіла поштова марка «Замок Шенборнів» із серії «Національні меншини в Україні». Над ескізом працював відомий український художник Микола Кочубей.

Третє місце та світову популярність здобула одна з перших у світі марок присвячених боротьбі з коронавірусом – «Передова». Ця марка стала символом подяки тисячам медиків та військових, які на той момент боролися за нашу країну на двох фронтах: один із них – на Сході України, інший – пандемія COVID-19. Випуск поштової марки «Передова» також відзначив Всесвітню поштову спілку.

 

Найкращим поштовим блоком 2020 року визнали «Маяки України». На марках випуску зображений Станіслав-Аджигольський Задній маяк, розташований у Херсонській області поблизу села Рибальче, маяк Бирючий на однойменному острові Херсонської області, маяк на острові Зміїний у Чорному морі (Одеська область), а також три кримські маяки – Іллінський (на мисі Святого Іллі) ), Меганомський (на мисі Меганом) та Євпаторійський маяк у Каламітській затоці.

А найкращим марочним листом став «Вітражі старого Львова». Його сюжет склали 7 фрагментів кольорових вітражів, що прикрашають вікна сакральних споруд Львова, а саме: костелів Домініканського та святого Антонія, Успенської церкви, Вірменського та Латинського кафедральних соборів, а також колишнього Краківського готелю, де зараз знаходиться Апеляційний суд.

«Укрпошта» посіла перше місце у конкурсі «Найкраща марка Європи – вибір колекціонера 2019» на тему «Птахи». Марки авторства Наталії Кохаль «Лелека білий» та «Соловейко східний» стали лідерами голосування та завоювали «золото» для України.

У 2018 році «Укрпошта» взяла участь у філателістичному конкурсі 2018 EUROPA, згідно з результатами якого поштова марка із серії «Мости України» увійшла до ТОП-10 найкращих марок Європи. Україна представила марку з віадуком, що знаходиться у селі Плебанівка Тернопільської області та є 120-річною пам'яткою архітектури.

Марочний лист «Комахи України» випущений у 2018 році «Укрпоштою» отримав одразу три міжнародні нагороди – Grand Prix WIPA (Австрія), Nexofil Award (Іспанія) та Asiago (Італія) вперше за всю історію сучасної української філателії. Авторами цього оригінального випуску об'ємних ілюстрацій марок із технологією тиснення голографічної плівкою стали художники-графіки Сергій та Олександр Харукі.

 

Теги: поштові марки

  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0