Книги весни 2022: 10 новинок від українських видавництв Книги весни 2022: 10 новинок від українських видавництв
Стиль життя

Найпопулярніші книги весни: 10 новинок від українських видавництв

Дарина Герасимчук 12 травня, 2022, 17:31
 0

Книги дозволяють нам поринути в уявний світ, відволіктися від проблем і збагатити свою фантазію. Крім того, ніколи не зайвим буде розширити словарний запас, надихнутись, дізнатись щось нове і урізноманітнити дозвілля. 

Gloss.ua зібрав в добірку найпопулярніші книги цієї весни від українських видавництв.

Sapiens. Людина розумна. Коротка історія людства

Ювал Ной Харарі 

Видавництво: Book Chef 

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Яким був шлях розвитку наших предків? Тут ви не знайдете традиційний хронологічний перелік подій, який відомий нам з підручників та науково-популярний видань. Ювал Ной Харарі досліджує історію від появи людини до народження мови наших днів та ламає звичні уявлення про походження нашого виду. Як наш біологічний вид розселився по планеті, як здійснив Аграрну революцію приблизно дванадцять тисяч років тому, як нарешті Промислова і Наукова революції Нового часу дали Людині в руки могутні інструменти, за допомогою яких вона може не лише технічно розвиватися, а й змінити власну біологію? Сучасність ставить перед нами ще більше питань, адже людство тепер здатне навіть знищити себе. І це може статися як унаслідок застосування ядерної чи іншої зброї масового ураження, так і в результаті створення на основі сапієнс інтелектуально розвинених істот зі здібностями, які нині неможливо передбачити.

Приреченість. Політика і катастрофи

Ніл Ферґюсон

Видавництво: Наш Формат

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Книга відомого британського історика - це не чергова спроба знайти винного в проблемах людства, а глибокі роздуми автора про причини виникнення масштабного лиха. Що спільного між коронавірусом та Чорнобильською катастрофою? Вони почалися з брехні. Чому катастрофа оголює суспільство й робить одних крихкими, других - стійкими, а третіх - антикрихкими? Як подано апокаліпсис у різних релігіях і чи варто його боятися? Ферґюсон міркує про науку, яка дала світу ядерну зброю, замість того, щоб запобігти апокаліпсису, аналізує все те, що принесла із собою пандемія COVID‑19, згадує руйнівні землетруси й інші катастрофи. Спираючись на свої глибокі знання світової історії автор розповідає про загрози для життя людства і винахідливі способи, за допомогою яких суспільство впоралося з ними.

Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?

Саллі Руні 

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Роман ірландської письменниці і сценаристки Саллі Руні став кращим в номінації «Художня проза» книжкового порталу Goodreads. «Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?» - третя робота письменниці, яка одразу ж стала бестселлером The New York Times. Головна героїня роману Еліс - молода, талановита письменниця зустрічає Фелікса, який працює на складі і запрошує його полетіти з нею до Риму. У Дубліні її подруга Ейлін, працівниця літературного журналу, розходиться зі своїм хлопцем і починає фліртували із Саймоном, якого знає з дитинства. За спиною в кожної - історії успіху та невдач, дружба, кохання та усвідомлення того, що мистецтво в сучасному світі повністю комерціалізувалося, роман віджив себе як форма літератури, а світ в цілому - котиться в прірву. Письменниця міркує про славу та її наслідки в житті автора, що додає твору чимало автобіографічних рис. Тож, чи є прекрасним світ в умовах проблематики сучасності?

Дім Гуччі

Сара Ґей Форден

Видавництво: Фабула

Мова видання: українська

Вік: 16+

Нещодавно на великих екранах вийшов фільм, знятий за мотивами цієї книги. Відома журналістка та письменниця Сара Форден розповіла сенсаційну історію про вбивство, божевілля, розкіш та жадібність. Драматична історія сім’ї Гуччі сповнена розбрату, судової тяганини, взаємних непорозумінь та обтяжена замовним вбивством зумовила злети та падіння відомого на весь світ бренду Gucci, який і по сьогоднішній день є одним з найпопулярніших виробників товарів класу люкс. «Міс Форден змішала родинну драму та великі фінанси у пікантну та складну розповідь… І те, що в неї вийшло, виявилося більш захопливим, ніж кримінальний трилер» - пише про книгу The Economist.  

Повільне горіння

Пола Гоукінз

Видавництво: КСД

Мова видання: українська

Вік: 16+

Британська письменниця здобула шалену популярність після публікації роману «Дівчина у потягу», а тепер її книга «Повільне горіння» стала бестселером The New York Times. Детектив будується навколо смерті художника Деніеля, тіло якого знаходь в плавучому домі. Лора - одна з трьох підозрюваних, яка вже багато разів була підсудною. Чомусь вона постійно бачить перед собою світло фар і обличчя материного коханця. Міріам - свідок того, як Лора покидала місце злочину зі слідами крові на одязі. Проте життя навчило Міріам не довіряти побаченому. Карла - тітка Деніеля впевнена, за на зло здатен кожен і готова на все, щоб довести це. Три жінки. Один вбивця.

Нікелеві хлопці 

Колсон Вайтхед

Видавництво: #книголав

Мова видання: українська

Вік: 18+

Захоплюючий роман американського письменника Колсона Вайтхеда отримав Пулітцерівську премію у 2020 році, став бестселером The New York Times та очолив більшість книжковий рейтингів в Америці. В основі сюжету - реальна історія двох хлопців, яких несправедливо засудили та відправили до виправної школи під назвою Академія Нікеля, яка понад 100 років існувала у Флориді. Школу закрили в 2011 році після викриття тортур та насильства над вихованцями. Головний герой Елвуд Кертіс потоваришував з Тренером, який теж не винен. Вони підтримують одне одного та міркують про те, як їм вижити в тих умовах. Однак життя в Академії стає дедалі нестерпним і хлопці приймають рішення, наслідки якого будуть проявлятися протягом десятиліть. 

Природний захист. Робота імунної системи в чотирьох детективних історіях.

Метт Ріктел 

Видавництво: Book Chef 

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Автор книги - науковий журналіст New York Times Метт Ріктел - зустрівся з дуже багатьма людьми, щоб зрештою зібрати цілісну картину роботи людського імунітету. Серед його візаві — науковці, дослідники, лікарі, а також ті, хто став головними героями історій: люди, чий природний захист дав збій. Життя Джейсона, Боба, Лінди й Мередіт стали ілюстрацією для докладної розповіді про особливості формування й функціонування імунітету, про помилки, яких він припускається, і про те, яким чином можна їх виправити. Наукова термінологія не лякає, бо автор вміє доступно й зрозуміло пояснити навіть найскладніші речі. Перед читачем розгортається епічне полотно поля бою, на якому ворогам (вірусам та бактеріям) протистоїть ціла армія нашого імунітету.

Суворі чоловіки 

Елізабет Ґілберт 

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Мова видання: українська 

Вік: 16+

«Чудовий роман, що неодмінно вас розсмішить. Цією книжкою Ґілберт забезпечила собі довге літературне життя» - пише Denver Post про дебютний роман авторки світових бестселерів «Їсти, молитися, кохати», «Природа всіх речей» і «Місто дівчат». По сюжету - між жителями двох маленьких островів вже кілька поколінь триває ворожнеча за право ловити омарів у спільних водах. На цих землях діють свої закони та традиції, що непідвладні часу. Чоловіки заробляють на життя, а жінки займаються домогосподарством. У кожного своя історія та свої сімейні проблеми. Головна героїня вісімнадцятирічна Рут нехтує порадами рідних переїхати на материк і вступити до коледжу. Вона мріє продовжувати справу своїх пращурів і займатися риболовлею. До того ж закохується у хлопця з ворожого острова, але розуміє, що примирення двох спільнот - марна справа. Рут в особливий спосіб виборює право бути щасливою і встановлює нові правила гри в світі, де споконвіків все було підвладне суворим чоловічим правилам. 

Незриме життя Адді Лярю

Вікторія Шваб

Видавництво: #книголав

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Далекого 1714 року у Франції одна дівчина укладає фаустівську угоду, щоб отримати вічне життя. Але угода виявляється прокляттям: тепер її забуватимуть усі, кого вона зустріне на своєму шляху. Так починається неймовірне життя Адді Лярю, її приголомшлива подорож століттями і континентами, історією і мистецтвом, під час якої вона шукає способу залишити слід у світі. Проте одного дня, триста років по тому, все змінюється, коли Адді в одній непримітній книгарні натрапляє на юнака, який пам’ятає її ім’я. Книга є бестселером The New York Time та The Washington Post, також її рекомендує Oprah Magazine.

Гімн 

Айн Ренд

Видавництво: Наш Формат

Мова видання: українська 

Вік: 16+

Книга для поціновувачів художньої прози в жанрі антиутопія від американської письменниці, сценаристки та основоположниці об‘єктивізму Айн Ренд, яка народилася в Санкт-Петербурзі в єврейській родині, після революції 1917 року переїхала до Криму, а в 1926-му емігрувала до Америки. Повість «Гімн» вперше вийшла друком 1938 року, передуючи романам «Джерело» та «Атлант розправив плечі», які принесли авторці світове визнання. Цей твір - квінтесенція філософських поглядів авторки в упаковці художнього символізму та нагадування, як згубно впливають тоталітарні системи на розвиток людства. Дистопічне суспільство, у якому заборонено слово «Я», а люди не мають імен. Лячні й темні часи доведеного до безглуздя егалітаризму. Постіндустріальний світ, що з вершин технологічного поступу скотився у прірву примітивної диктатури та покірних мас, де індивідуальність - це гріх, а вільнодумство - злочин. Проте один юнак все таки наважився повстати проти системи і вийти за межі задушливого «Ми».

 

Теги: книги , новинки , дозвілля

  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0
  • 05 березня 13:34 Магнітні бурі у березні 2024 року: прогноз на місяць    0
  • 04 березня 15:07 3 причини вибрати троянди в подарунок    0
  • 29 лютого 15:46 OnlyFans-моделі обходять цензуру Інстаграму, прикидаючись годуючими матусями (фото)    0