Позбавляємось зайвого: 5 відомих методик розхламлення простору Позбавляємось зайвого: 5 відомих методик розхламлення простору
Стиль життя

Позбавляємось зайвого: 5 відомих методик розхламлення простору

Дарина Герасимчук 16 червня, 2022, 16:35
 0

«Найголовніші речі на світі – це не речі» – наголошує цитата невідомого автора. За час війни ця проста істина стала ще очевиднішою. Якщо ви вже повернулися додому або зовсім не залишали його - саме час позбавитися непотрібних речей. Чисте, просторе приміщення без зайвого мотлоху буде радувати вас щодня.

Gloss.ua розповість про відомі методи розхламлення простору, з яких ви зможете вибрати найбільш ефективний для вас. Тут знайдуться методи і для тих, хто готовий до великого генерального прибирання, і для тих, кому важко прощатися з речами, і навіть для тих, хто не готовий витрачати більше 15 хвилин на день.

Підготовка

  • Для розхламлення потрібно багато часу - виділіть для цього цілий вихідний день, а краще два (не для всіх методів);
  • Підготуйте пакети або коробки, куди складатимете непотрібні речі, які вирушать на благодійність, розпродаж або сміття;
  • Визначтеся з кімнатою або категорією речей, які розхламуватимете;
  • Прошерстіть абсолютно все: полиці, шафи, тумби, антресолі, балкон і т.д., потім знесіть знайдене в одне місце, де займатиметеся розбором (так буде легше зрозуміти, що у вас взагалі є);
  • Організуйте простір для кожної категорії речей, які залишаться у вашому домі.

Відомі методики розхламлення

Метод Марі Кондо

Марі Кондо - японська письменниця, консультант з наведення порядку та автор книги «Магічна прибирання» вважає, що ефективне прибирання включає лише дві дії: позбавитися всього непотрібного і знайти правильні місця для зберігання потрібного. Вона рекомендує наводити лад не за кімнатами, а за категоріями речей. Якщо зберігати предмети одного типу в різних місцях, це призведе до того, що ми забудемо скільки у нас насправді одягу, косметики, ліків, книг і т.д. Суть східного методу прибирання Марі Кондо в тому, що речі, що залишилися, повинні приносити радість і позитивні емоції. Вона радить брати кожен предмет у руки і слідкувати за своїми відчуттями – якщо конкретна річ не викликає у вас жодних позитивних емоцій – викидайте її. «Вам може здатися, що ви викидаєте дуже багато одягу, але якщо ви вибираєте ті речі, які приносять задоволення, у вас залишиться рівно та кількість, яка вам потрібна» - пише Марі. За її методом: вам потрібно вибирати саме те, що ви хочете зберегти, а не те, чого хочете позбутися.

Виділимо основні принципи методу розхламлення від Марі Кондо:

  1. Розхламлятися одним махом;
  2. Розхламлятися за категоріями, а не за місцями зберігання;
  3. Порядок категорій, який рекомендує Марі: одяг, книги, документи, комоно (різне), пам'ятні речі (рухаємося від найпростішого до найскладнішого);
  4. Вибирайте речі, які хочете залишити, а не ті, що хочете викинути;
    розлучаючись з речами, дякуйте їм за їхню службу і за досвід, який ви здобули завдяки їм;
  5. Розхламляйтеся наодинці.

Метод Ерін Доланд

Ерін Доланд - автор книги «Спрости собі життя» та популярного інтернет-ресурсу Unclutterer.com, присвяченого боротьбі з мотлохом. Вона пройшла свій шлях від будинку в 80 м2 повністю забитого барахлом до організованого вільного від мотлоху життя і тепер вважає, що: «Простота – нова революційна ідея». Метод Ерін Доланд полягає в тому, щоб під час розхламлення поставити собі низку питань про вже наявні речі (можна коригувати питання під себе, але надто відхилятися від них не варто):

  1. Чи маю я інші речі подібного призначення?
  2. Якщо дві речі дублюють одна одну, то яка у кращому стані, найкращої якості і може прослужити довше?
  3. Чи справна річ чи вона потребує ремонту чи заміни?
  4. Чи приносить річ користь? Чи заощаджує гроші, полегшує життя чи задовольняє важливу потребу?
  5. Чому ця річ знаходиться у вашому домі? Чи найкраще це місце для цієї речі?
  6. Якщо я хочу дізнатися, наскільки ця річ підходить для задоволення певної потреби, чи потрібна мені для цього додаткова інформація
  7. Якщо цей продукт має термін придатності, то чи не закінчився він?
  8. Чи ця річ допомагає перейти на новий бажаний рівень життя?

Метод «Однієї валізи»

Домінік Лоро – творець даного методу та автор книги «Мистецтво жити просто» об'їздила півсвіту, після чого залишилася жити в Японії. Вивчаючи культуру цієї країни, вона зрозуміла, що простота - це цінність, яка несе у собі позитив та багатство. Домінік вважає, що достаток речей руйнує та закріпачує душу, а мистецтво простоти вчить жити максимально повним життям. «Ідеал полягає в тому, щоб мати тільки строго необхідні речі, але при цьому жити в місці своєї мрії, в бездоганному інтер'єрі і в справному, гнучкому і доглянутому тілі; при цьому жити потрібно абсолютно незалежно. І тоді дух залишатиметься вільним і відкритим усьому, чого він ще не відкрив» – пише автор.

Згідно з методом Домінік Лоро, все, що має людина, має поміщатися в одну або дві валізи. А саме: гарно продуманий гардероб, несессер, альбом улюблених фотографій, дві-три особисті речі. Звичайно, до цього переліку не входять побутові предмети, наприклад: постільна білизна, меблі, техніка, посуд тощо. Освоївши такий спосіб життя ви будете готові до всього, кімнати стануть чистішими та свіжішими, стиль в одязі – більш практичним, а розпорядок дня – більш комфортним та вільним.

Метод Реджини Лідс

Реджіна Лідс практикує дзен-організацію, завдяки якій змінюється енергетика простору. У своїй книзі «Ідеальний порядок за 8 хвилин: легкі рішення для спрощення життя та вивільнення часу» вона розповідає про вібрації, які створює чистий та доглянутий простір, у той час як хаос та безладдя вібрують на зовсім іншому рівні.

Її метод складається із трьох кроків:

  1. Видалення
    Позбавляємося всіх непотрібних речей у будь-який доступний спосіб: викидаємо, віддаємо в благодійні організації, даруємо близьким, повертаємо господарям, здаємо на переробку або даємо предмету «нове життя» злегка оновивши його.
  2. Категоризація
    Розсортуйте всі предмети за категоріями, наприклад: літній/зимовий одяг, іграшки, ліки, книги/документи та канцелярія, постільна білизна та рушники, косметика, аксесуари тощо. Всі речі зі схожими ознаками повинні лежати в одному місці, щоб не загубитися серед інших категорій.
  3. Організація
    Дотримуючись принципів функціональності та зручності організовуємо потрібні речі у правильні місця. Успіх останнього кроку залежить від того, наскільки добре ви попрацювали над першими двома. Оцініть реальний обсяг речей, що залишилися, і складіть туди, звідки їх найзручніше діставати. Органайзери, бокси для зберігання та інші подібні пристрої допоможуть вам навести ідеальний порядок.

Метод FlyLady

Цей метод вигадала американка Марла Сіллі в 1999 році. FLYLady - значить Finally Loving Yourself lady (нарешті любляча себе леді) або літаюча домогосподарка. Основні правила цього способу свідчать: генеральні прибирання не потрібні; вихідні – для відпочинку; робити трохи часто набагато легше, ніж робити багато рідко; звичка переходить у спосіб життя (ви підтримуватимете чистоту, самі того не помічаючи); мотлох притягує до себе мотлох; любити себе легко, коли робиш це маленькими кроками.

Якщо вам до душі такі принципи господарювання, то варто спробувати інструменти боротьби з безладом, які пропонує Марла Сіллі. Суть системи FlyLady у щоденних кроках, завдяки яким ви досягнете результату:

  1. Розхламлення методом «Бугі в 27 кидків»
    Заведіть таймер на 15 хвилин, візьміть мішок для сміття і пройдіться по будинку, збираючи 27 речей на викид. Головне завдання - практикувати ці дії досить регулярно, тоді через 1-2 місяці, мотлоху у вашому будинку практично не залишиться.
  2. Принесли нове – викидайте старе
    Щоразу після покупки якоїсь речі, знайдіть аналогічну річ і покладіть її в пакет на викид або для пожертвувань. Це допоможе вам не накопичувати зайві предмети одного і того ж типу.
  3. Гасимо «гарячі точки»
    Гарячі точки (хотспоти) - це місця, які притягують всілякий мотлох. Наприклад: полиця у передпокої з квитанціями, чеками, дріб’язком та поштою, підвіконня на кухні, стілець у спальні з горою речей тощо. Виявіть у себе вдома такі місця та перевіряйте їх хоча б раз на день.
  4. П'ятихвилинка з порятунку кімнати
    Приділяйте всього 5 хвилин на день найзахаращенішій кімнаті і незабаром вона перетвориться в охайну.
  5. 15-хвилинки для кожної зони
    Визначте зону для прибирання, поставте таймер на 15 хвилин та починайте. Як тільки таймер продзвенить - припиняйте прибирання. Те, що не встигли – залишайте на завтра. Таким чином, до кінця тижня обрана зона сяятиме, а ви не відчуєте себе втомленими від тривалого прибирання.
  6. Одна година на тиждень для загального порядку
    Виділіть одну годину на тиждень для підтримання чистоти та свіжості у будинку. Встигніть протерти підлогу (без відсунення меблів), поміняти постільну білизну, витерти пил, полити рослини, протерти дзеркала. Завдяки системі щоденних 15-хвилинок квартира чи будинок і так будуть чистими, тому 60 хвилин для загального порядку буде цілком достатньо.

Теги: прибирання , безладдя , мінімалізм , методика

  • 06 травня 15:19 Головні факти про кожен знак Зодіаку: сильні та слабкі сторони    0
  • 01 травня 17:18 Лайфхак для прибирання: як ідеально відмити сантехніку від нальоту    0
  • 26 квiтня 18:29 У день 38-ї річниці катастрофи на ЧАЕС вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (відео)    0
  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0