Типи сексуальної орієнтації Типи сексуальної орієнтації
Стиль життя

Дивимося на світ ширше: 23 типи сексуальної орієнтації

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 25 серпня, 2022, 20:38
 0

У сучасному світі спектр сексуальних орієнтацій давно вже перестав вичерпуватись гетеросексуальністю, гомосексуальністю та бісексуальністю.

Варто розуміти, що сексуальна орієнтація визначає, який ґендер чи стать приваблює людину на романтичному, емоційному чи сексуальному рівнях.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

У 1948 року американський біолог Альфред Кінсі склав шкалу сексуальної орієнтації людей і показав весь спектр типів сексуальності, відомих на той час. Саме він увів таке поняття, як асексуальність.

Згодом почали виділяти нові види сексуальних орієнтацій, які дозволяють кожній людині повною мірою пізнати та зрозуміти себе.

Gloss.ua вирішив розповісти про всі відомі на даний момент типи сексуальної орієнтації, які розширять ваш світогляд і дозволять максимально адекватно дивитися на сучасний світ.

Аутосексуальність

Даний тип орієнтації передбачає, що людина відчуває сексуальний потяг переважно або виключно до себе. Вони здаються самі собі настільки привабливими, що ніхто з оточуючих не здатний конкурувати з ними.

Андросексуальність

Таких людей збуджують виключно маскулінні (мужні) партнери. Цікаво, що при цьому їм зовсім не важливо, хто має ці риси - чоловік або жінка.

Аромантичність

Аромантичні люди зазвичай не відчувають романтичних почуттів та переживань. У них просто відсутній романтичний потяг.

Андрогінсексуальність

Даний тип орієнтації передбачає, що людина відчуває сексуальний потяг виключно до андрогін - людей, яким притаманні яскраво виражені як жіночі так і чоловічі риси одночасно.

Асексуальність

Люди, які ніколи і за жодних обставин не відчувають сексуального/статевого потягу. Варто зазначити, що кількість асексуалів стрімко зростає у всьому світі.

Бісексуальність

Такий тип орієнтації передбачає, що людину приваблюють як жінки, так і чоловіки. Також упродовж життя переваги бісексуалів часто змінюються: людині можуть більше подобатися спочатку дівчата, а потім хлопці і навпаки.

Гіносексуальність

Це ті особи, яких приваблює у партнері жіночність та яскраво виражені фемінні риси. При цьому гіносексуали звертають увагу на людей будь-якої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Гетерофлексибільність

Люди, які вважають себе переважно гетеросексуальними, однак іноді вони відчувають сексуальний потяг до представників своєї статі та/або готові вступати з ними в сексуальні контакти.

Гетеросексуальність

Найпоширеніший тип сексуальної орієнтації у світі. Це форма сексуальної орієнтації, коли людину сексуально, романтично та емоційно приваблюють люди протилежної статі.

Гомофлексибільність

Такі люди в основному зустрічаються і займаються сексом з партнерами своєї статі, але іноді вони відчувають сексуальний потяг до представників іншої статі і готові вступати з ними в інтимний зв'язок.

Гомосексуальність

Сексуальний потяг до людей своєї ж статі. У перекладі з англійської "gay" означає, що людину тягне до персони тієї ж статі. Тому дівчата часто теж користуються цим терміном.

Гоморомантичність

Дані особистості відчувають до представників своєї статі романтичний потяг, проте він, як правило, залишається суворо платонічним.

Грейсексуальність

Це так звана "сіра зона" між сексуальністю та асексуальністю. Грейсексуали мають слабо виражений сексуальний темперамент і вкрай рідко відчувають потяг до когось. Однак, в теорії, вони все ж таки можуть у певних обставинах і до певного типу людей выдчути сексуальний потяг.

Демісексуальність

Для таких людей дуже важливо встановити з партнером міцний емоційний зв'язок. Демісексуали не відчувають потяг до людини і не вступають із нею в статеві відносини не сформувавши стійку емоційний зв'язок. Такі люди налагоджують тривалі стосунки та проходять довгий шлях, перш ніж повністю віддатися партнеру.

Літосексуальність

Такі особи відчувають сексуальний потяг, але не бажають взаємності. Таких людей відчуття не спонукають зблизитися з об'єктом любові. Більше того, літосексуали повністю втрачають сексуальний інтерес, як тільки стикаються із взаємністю.

Омнісексуальність

Особистості з цією орієнтаціэю можуть подобатися всі люди, але гендерне самовираження партнера відіграє для них ключову роль. Тобто їм можуть, наприклад, подобатися виключно трансгендерні люди. Саме тому їх називають "ґендерно зрячими".

Об'єктумсексуальність

Це потяг людини до неживих предметів.

Полісексуальність

Полісексуали відчувають потяг до двох і більше ідентичностей. Наприклад, полісексуал може цікавитись усіма людьми, крім трансжінок. Для кожної людини з такою орієнтацією набір гендерів, які її приваблюють, є індивідуальним. Але, на відміну від пансексуалів, полісексуали не є "ґендерно сліпими" - вони бачать і визначають гендер потенційного партнера.

Пансексуальність

Таких людей приваблюють усі без винятків, тобто їх потенційні партнери - це люди з будь-якою сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю. У партнерах пансексуали бачать не чоловіка чи жінку, а насамперед - людину. Тобто вони не ділять людей за ґендерними ознаками, коли йдеться про сексуальний потяг. Самі пансексуали називають себе "ґендерно сліпими".

Поліаморність

Дані персони заводять відносини (романтичні чи сексуальні) одночасно з кількома партнерами. Поліамори можуть мати зв'язок як із дівчатами, так і з хлопцями.

Сколіосексуальність

Це потяг до небінарних людей - тобто до тих, хто не відносить себе ні до жінок, ні до чоловіків.

Сапіосексуальність

Таких людей приваблює і збуджує насамперед інтелект іншої людини. При цьому ґендер чи орієнтація об'єкта симпатії ролі не відіграє. Сапіосексуали можуть бути як гетеросексуальними, так і гомосексуальними людьми.

Цифросексуальність

Цей тип сексуальної орієнтації передбачає задоволення сексуальних потреб за рахунок віртуальної реальності, роботів, а також електронних технологій та пристроїв.

Теги: сексуальність , гомосексуальність , бісексуальність , сексуальну освіту , сексуальна орієнтація , асексуальні відносини , сексуальні меншини

  • 26 квiтня 18:29 У день 38-ї річниці катастрофи на ЧАЕС вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (відео)    0
  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0