Що таке декаф: користь та шкода кави без кофеїну
Безліч людей просто не уявляють своє життя без такого підбадьорливого та ароматного напою, як кава. Це можна зрозуміти за кількістю кав'ярень у містах та великою кількістю компаній, які виробляють зерна. Однак, існує думка, що кава шкідлива через кофеїн, що міститься в ній.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
«Кожна людина має свою толерантність до кофеїну, і, хоча більша її частина видаляється при виробництві декафа, насправді одна кружка все одно може містити близько семи міліграмів. Але для порівняння: у звичайній каві його вдесятеро більше — тобто близько 100 міліграмів», — стверджує доктор медичних наук Джон Уайт.
Що таке декаф?
Декаф - це кава, приготовлена із зерен, у яких видалено близько 97% кофеїну за американським стандартом або 99,9% за європейським. Його запах і смак м'якіші, а колір трохи відрізняється від звичного нам.
Існує три основні методи видалення кофеїну із зерен :
- обробка водою;
- метод прямого розчинення;
- метод декофеїнізації надкритичним діоксидом вуглецю
Декаф – плюси:
Декаф залишає в собі всі корисні властивості кави та прибирає всі небажані побічні ефекти, які можуть бути спричинені надлишком кофеїну. Аромат та смак такого напою практично не поступаються оригіналу, за умови, що придбаний продукт якісний.
- Декаф знижує ризик виникнення кофеїнової залежності
Кофеїн у великих кількостях може викликати головний біль, стрес, призвести до прискореного серцебиття, нервозності, занепокоєння, зневоднення і перешкодити якісному сну.
- Декаф може допомогти здоров'ю печінки
Дослідження доводять, що напої з кавових зерен, незалежно від наявності кофеїну в них, знижують рівень ферментів печінки.
- Декаф покращує роботу мозку
Ще однією важливою перевагою декафа є те, що він позитивно впливає на когнітивні функції. Дослідження показало, що не кофеїн, а самі кавові зерна сприяють покращенню роботи мозку.
- Декаф знижує ризик негативного впливу на серцево-судинну систему та кров'яний тиск
Кофеїн сприяє збільшенню серцевих скорочень, підвищуючи тим самим рівень артеріального тиску. Тому, при різних недугах серцево-судинної системи, зокрема гіпертонії, звичайна кава протипоказана. А ось напій, який не містить кофеїну, є цілком безпечним.
Декаф – мінуси:
- На відміну від звичайної кави ефект, що бадьорить, слабо виражений;
- Ціна напою вища, ніж у звичайної кави;
- Якщо при виготовленні використовувався розчинник, такий напій може завдати шкоди здоров'ю людини (обов'язково потрібно знати метод виробництва);
- Аромат і смак дещо відрізняються і можуть поступатися напою із кофеїном (залежить від якості);
- Кава без кофеїну, на відміну від звичайного напою, більш негативно впливає на систему травлення. При вживанні такої кави вироблення шлункового соку значно підвищується, а це дуже небезпечно при виразках та гастриті;
- Будь-яка кава шкідлива для кісток та суглобів, оскільки цей напій прискорює вимивання кальцію з організму;
- Через малий вміст кофеїну декаф можна пити частіше, ніж звичайну каву. Це стає проблемою, якщо люди вживають багато цукру, вершків та інших добавок.
Кава без кофеїну в зернах може бути корисною, але в основному, якщо вживання кофеїну протипоказане лікарем. Наприклад, коли у людини проблеми із серцем чи при вагітності. В інших випадках краще не ризикувати, особливо якщо ви точно не впевнені, що у виробництві декафа не використовувався розчинник.
Теги: світові новини , напої , кава , яку каву вибрати , декаф , користь , шкода