Вчені назвали 5 найкорисніших видів риби: яку краще купувати
Getty Images
Правильно приготовлена риба – це не тільки смачно, але й дуже корисно для здоров'я. Риба є джерелом легкозасвоюваного білка, Омега-3 ненасичених жирних кислот, вітамінів D, B12 та заліза. Вчені виділили пʼять найкорисніших видів риби, пише «Медправда».
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Лосось: вибирайте тихоокеанський
М'ясо лосося багате на ненасичені жирні кислоти, вітаміни А, Е і групи В. Однак найчастіше він вирощується на фермах, що негативно позначається на його поживній цінності. Такий лосось плаває у невеликих водоймах, а в його харчування додають антибіотики та спеціальні гранули, які роблять його м'ясо більш забарвленим.
При покупці вибирайте балтійського чи тихоокеанського лосося. Атлантичний лосось найчастіше вирощується на фермі.
Сардини: багато калію та мало ртуті
На думку дієтолога Бонні Тауб-Дікса, м'ясо сардин забезпечує організм до 40% добової порції кальцію, що рекомендується.
«Сардини стануть чудовим доповненням до багатьох дієт. Особливо вони потрібні людям, які не споживають молочні продукти», - зазначив експерт в інтерв'ю Betterthandieting.com.
Сардини також багаті на вітамін D і ненасичені жирні кислоти. Завдяки своєму невеликому розміру в них набагато менше ртуті, ніж у великій рибі.
Форель: необхідна для серця
Форель, як і сардини, містить велику кількість жирних кислот Омега-3. Дві порції форелі на тиждень задовольняють потребу серцево-хворих на Омега-3 жирні кислоти. М'ясо форелі також є джерелом калію, селену, магнію, фосфору та цинку, а також вітамінів А та D3.
Якщо ви купуєте заморожену форель, пам'ятайте, що повторному заморожуванню вона не підлягає.
Оселедець: жирний, але не калорійний
Оселедець містить більше Омега-3 жирних кислот, ніж сардини, форель або скумбрія. Крім того, він є відмінним джерелом вітамінів А, D, Е та В6, а також заліза, цинку, міді, фосфору та йоду.
Оселедець відноситься до сортів жирної риби, але при цьому не надто калорійних - в 100 г близько 160 ккал. Також у ньому міститься мало ртуті.
Скумбрія: краще свіжа, ніж копчена
Скумбрія відноситься до сортів жирної морської риби, що робить її багатою на Омега-3 ненасиченими жирними кислотами. Крім того, вона – відмінне джерело легкозасвоюваного білка, а також селену, фосфору, калію, магнію та вітамінів А, D та групи В.
Якщо ви вирішили купити скумбрію, вибирайте атлантичну скумбрію невеликого розміру. Більші риби накопичують більше ртуті. Свіжа скумбрія має більшу поживну цінність, ніж копчена або консервована.
Читай також
Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку
Лайфхак підійде для всіх цитрусових
Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки
"Індекс Борщу" у різних регіонах країни
Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)
Такі солодощі точно допоможуть знизити тривожність
Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)
У меню з'явилися «американські» позиції