Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії
Їжа та ресторани

Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

Фото: ChatGPT
Дарина Герасимчук 24 вересня, 2025, 17:54
 0

Відомо, що гостра їжа популярна у різних культурах і може викликати звикання у людей. Це справжня біохімія задоволення: чим гостріша страва, тим сильніший приплив адреналіну та кайфу.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Gloss.ua розповість, чому гостре не просто палить язик, а змушує серце битися швидше і дарує справжню насолоду.

Люди «підсідають» на гостру їжу через викид ендорфінів та серотоніну у відповідь на больовий сигнал від пекучої речовини (капсаїцину), що створює відчуття задоволення та ейфорії.

Капсаїцин - це речовина з червоного перцю чилі, що викликає печіння при контакті зі шкірою і слизовими, а також має знеболювальну, протизапальну і зігрівальну дію. Він діє на спеціальні ванілоїдні рецептори, які передають у мозок сигнали болю та тепла.

Капсаїцин міститься переважно у різних видах стручкового перцю роду Capsicum, таких як перець чилі, кайенський перець та інші гострі перці.

Існує теорія, що любов до гострого розвинулася в спекотному кліматі для боротьби з мікробами і запобігання харчовим отруєнням, оскільки гострі спеції мають протимікробні властивості.

Біологічна реакція на гостру їжу

  • Активація больових рецепторів:

Речовини, такі як капсаїцин у перці чилі, зв'язуються з больовими рецепторами на язику та в ротовій порожнині, викликаючи сигнал печіння в мозку. Однак капсаїцин не обпалює смакові рецептори буквально - він імітує біль.

  • Вироблення «гормонів щастя»:

У відповідь на цей сигнал мозок сприймає його як біль і намагається впоратися з нею, виділяє ендорфіни і дофамін.

Назва походить від поєднання слів "ендо" - внутрішній і "морфін" - що викликає знеболювання та ейфорію. Ендорфіни є природним знеболюючим, яке організм виробляє у відповідь на стрес чи дискомфорт.

Дофамін робить маленькі радості життя яскравішими та мотивує до нових досягнень.

  • Створення ейфорії:

Ці речовини знижують почуття болю та втоми, викликаючи ейфорію та, як наслідок, бажання повторити цей досвід.

Культурні та еволюційні причини

  • Антимікробні властивості:

У спекотному кліматі гострі спеції допомагають боротися з бактеріями, вірусами та грибками, захищаючи їжу від псування та людей від отруєнь, що робило їх споживання корисним для виживання.

  • Звикання з дитинства:

Жителі спекотних країн, де перець чилі та інші гострі спеції широко поширені, можуть мати підвищену толерантність до гострого через раннє знайомство з цими продуктами.

Психологічні аспекти

  • Самолікування:

Люди можуть тягнутися до гострої їжі, намагаючись впоратися з поганим настроєм чи депресією, оскільки вона стимулює вироблення позитивних гормонів, які покращують самопочуття.

  • Ефект «залежності»:

Зв'язок між болем, який активує викид ендорфінів, і подальшим задоволенням може призвести до свого роду звикання до "гострих відчуттів".

Якщо підсумувати, то любов до гострого – це не просто смакова звичка чи культурна особливість, а справжня хімія тіла та мозку. Капсаїцин викликає відчуття кайфу, стимулюючи вироблення ендорфінів, і навіть дофаміну - нейромедіатора, що з повʼязаний з системою винагороди мозку. Це викликає відчуття задоволення, яке пояснює прихильність любителів гострої їжі.

Теги: їжа , кулінарія , перець , гострота , здоров'я , задоволення

  • 24 вересня 17:54 Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії    0
  • 04 вересня 16:54 Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону    0
  • 15 серпня 14:56 Спеції для схуднення: які приправи допомагають скидати зайву вагу    0
  • 09 червня 18:41 Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою    0
  • 14 травня 18:53 Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин    0
  • 17:31 Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага    0
  • 01 травня 17:29 Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина    0
  • 21 квiтня 16:53 Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі    0
  • 10 квiтня 17:50 Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки    0
  • 09 квiтня 16:33 Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки    0
  • 27 березня 16:32 В українських магазинах з'явилися чіпси зі смаком борщу, вареників та котлети по-київськи (відео)    0
  • 11 лютого 15:25 Domino's випустили перший у світі парфум з ароматом піци (відео)    0
  • 06 лютого 14:23 В Україну завезли партію салату, зараженого шкідливим карантинним організмом: чим він небезпечний    0
  • 10 сiчня 10:40 Кальяни тепер під абсолютною забороною у ресторанах України    0
  • 03 грудня 14:00 Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз    0
  • 21 листопада 16:54 Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)    0
  • 01 листопада 18:57 Простий рецепт низькокалорійного брауні з фініків та бананів    0
  • 30 жовтня 18:18 6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном    0
  • 23 жовтня 17:13 Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні    0
  • 18 жовтня 18:28 Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою    0