Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин
Їжа та ресторани

Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 14 травня, 2025, 18:53
 0

В Україні сезон зеленої спаржі. На ринках та в супермаркетах цей унікальний продукт має великий попит. І не дарма!

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Спаржа – рослина, яка відноситься до роду Asparagus та має безліч сортів. Майже всі вони декоративні. У кулінарії використовується Asparagus officialis або лікарська спаржа. Вона може бути зеленою, фіолетовою чи білою.

Чим корисна спаржа

Спаржа справді вважається унікальним корисним продуктом. Тому є багато причин:

1. Багатий склад вітамінів та мінералів.

Спаржа містить:

  • Вітамін K – важливий для згортання крові та здоров'я кісток.
  • Фолієва кислота (B9) – особливо важлива для жінок під час вагітності.
  • Вітамін A – підтримує зір та імунітет.
  • Вітамін C – антиоксидант, що зміцнює імунітет.
  • Вітамін E – сприяє відновленню клітин та молодості шкіри.
  • Калій – регулює артеріальний тиск.
  • Залізо, цинк, фосфор – беруть участь в обміні речовин та кровотворенні.

2. Низькокалорійність та висока поживна цінність

У 100 г - лише 20 калорій. При цьому спаржа містить білки, клітковину, практично не містить жирів та вуглеводів, що робить її відмінним продуктом для схуднення та детоксу.

3. Високий вміст антиоксидантів

Особливо глутатіон - потужна сполука, що нейтралізує вільні радикали. Уповільнює старіння клітин та знижує ризик онкозахворювань.

4. Сечогінний та детокс-вплив

Спаржа містить аспарагін - амінокислоту, що має сечогінний ефект. Допомагає виводити зайву рідину та токсини, розвантажує нирки та печінку.

5. Покращує травлення

Багата розчинною та нерозчинною клітковиною, яка:

  • Поліпшує перистальтику кишківника.
  • Сприяє зростанню корисної мікрофлори.
  • Допомагає при запорах.

6. Підтримує гормональний баланс

Містить рослинні фітогормони (фітоестрогени) – корисні при менопаузі та гормональних збоях.

7. Корисна для серця

Завдяки фолієвій кислоті, вітаміну K, антиоксидантам та клітковині:

  • Знижує рівень холестерину.
  • Поліпшує еластичність судин.
  • Запобігає утворенню тромбів.

8. Поліпшує стан шкіри

Вітаміни A, C та E сприяють:

  • Оновлення клітин шкіри.
  • Захист від запалень та УФ-випромінювання.
  • Зволоження та пружності шкіри.

Чому її називають унікальним продуктом? Спаржа має рідкісне поєднання лікувальних, харчових та косметичних властивостей. Це один з небагатьох овочів, які мають одночасно: детокс, сечогінну, антиоксидантну та гормонально регулюючу дію.

Як обрати спаржу

При виборі спаржі звертайте увагу на яскраво-зелений колір стебел без жовтих плям, щільно закриті верхівки, гладкі та пружні стебла, свіжий зріз (не сухий і коричневий). Товщина спаржі не говорить про її зрілість: тонкі стебла — тонкі від народження і, виростаючи, не стають товстими. Деякі називають смак тонких стебел трав'янистим, а товстих – м'ясистим.

Як приготувати спаржу за 5 хвилин

Getty Images Фото: Getty Images

  1. Промийте спаржу під прохолодною проточною водою, приділяючи увагу голівці, де часто накопичується бруд.
  2. Від основи стебла відміряйте і відріжте приблизно 3 сантиметри. З відрізаних шматочків можна зварити бульйон.
  3. Відступіть від верхньої частини (головки) 4 сантиметри і пройдіться по стеблі овочечисткою. Таким чином, страва вийде ніжнішою та м'якшою.
  4. Бланшування: опустіть підготовлені стебла в киплячу підсолену воду на 1-1.5 хвилини. Потім перекладіть спаржу в миску з крижаною водою, щоб різко зупинити процес варіння, зберігши колір та хруст продукту.
  5. На добре розігріту сковороду додайте шматочок вершкового масла і трохи рослинної олії. Туди ж потрібно роздавити зубчик часнику, викласти спаржу і побризкати її лимонним соком. За бажанням додайте солі та перцю. Обсмажуйте на інтенсивному вогні 3 хвилини, активно помішуючи.
  6. Перед подачею посипте страву тертим пармезаном. Все, класичний зелений аспарагус готовий.

Теги: їжа , харчування , продукти , користь , рецепти

  • 09 червня 18:41 Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою    0
  • 14 травня 18:53 Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин    0
  • 05 травня 17:31 Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага    0
  • 01 травня 17:29 Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина    0
  • 16:53 Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі    0
  • 10 квiтня 17:50 Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки    0
  • 09 квiтня 16:33 Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки    0
  • 27 березня 16:32 В українських магазинах з'явилися чіпси зі смаком борщу, вареників та котлети по-київськи (відео)    0
  • 11 лютого 15:25 Domino's випустили перший у світі парфум з ароматом піци (відео)    0
  • 06 лютого 14:23 В Україну завезли партію салату, зараженого шкідливим карантинним організмом: чим він небезпечний    0
  • 10 сiчня 10:40 Кальяни тепер під абсолютною забороною у ресторанах України    0
  • 03 грудня 14:00 Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз    0
  • 16:54 Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)    0
  • 01 листопада 18:57 Простий рецепт низькокалорійного брауні з фініків та бананів    0
  • 30 жовтня 18:18 6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном    0
  • 23 жовтня 17:13 Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні    0
  • 18 жовтня 18:28 Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою    0
  • 26 вересня 14:40 Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку    0
  • 19 вересня 15:29 Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки    0
  • 04 вересня 16:56 В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування    0