Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні
З настанням холодів багато хто стикається з сезонними застудами, надмірною втомою, млявістю та дратівливістю. Але їжа здатна допомогти, зазначає гастрономічний портал Shuba.life.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Читайте також:
- Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою
- Як полегшити головний біль без ліків: три простих способи
- 6 найкращих напоїв при застуді
Осінній раціон повинен ґрунтуватися на цінних поживних речовинах, вітамінах та мінералах. Це спосіб уникнути різних інфекцій, зняти втому та поганий настрій, зберегти високу концентрацію.
Для зміцнення організму та одночасно підтримки здорових харчових звичок рекомендується дієта, багата овочами, фруктами та рибою. Щоб осінній раціон був повноцінним, у ньому мають бути продукти, багаті на ненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6 та омега-9. А це жирна риба, горіхи, оливкова олія.
Які продукти обов'язково потрібно включити до раціону
1. Жири
Корисні жири важливі у вашому раціоні в цю пору року. Найбільша кількість ненасичених жирних кислот міститься у морській рибі, наприклад, у тунці, лососі, сардинах, оселедці та скумбрії.
Омега-3 жирні кислоти містяться не тільки в рибі та оливковій олії, а й у лляній олії, ікрі, авокадо та морепродуктах.
2. Осінні овочі
Також в осінній раціон варто включити сезонні овочі. Наприклад, броколі, капуста, морква, буряк, часник. Ці корисні продукти містять клітковину, інгредієнт, який діє як “мітла” в нашому кишечнику.
Часник при регулярному вживанні знищує мікроорганізми у травному та дихальному трактах. Стимулює шлунок та печінку до виділення шлункового соку та жовчі, що покращує травлення, запобігає метеоризму та регулює обмін речовин.
Брокколі є цінним джерелом клітковини, білків, жирів, вуглеводів та важливих мінералів: магнію, калію, цинку, сірки, фосфору, заліза, натрію та кальцію.
Морква містить білки, численні каротини, вітамін А, вітаміни групи В, вітамін Н, залізо, кальцій, фосфор, мідь та пектини. У моркві є корисна для здоров'я бета-каротин, сильна антиоксидантна речовина, дуже ефективна у профілактиці раку.
Буряк має важливі інгредієнти, які захищають нас від шкідливого впливу довкілля. Цей овоч також містить вітамін С, який є сильним антиоксидантом. Буряк також багатий на вітаміни групи В, калій, магній, кальцій, цинк та залізо.
3. Вуглеводи
Щодо вуглеводних продуктів, то особливу увагу варто приділити темній пасті, темному рису, цільнозерновому хлібу.
Ці продукти підвищують у крові рівень серотоніну, тобто гормону щастя. Серотонін - це гормон, який має антидепресивну дію, сприяє повноцінному сну, позитивно впливає на нашу імунну систему, тим самим сприяючи загальному зміцненню імунної системи організму.
4. Фрукти
Найбільше багатство вітаміну С можна знайти у шипшині, лимонах, грейпфрутах, апельсинах.
Шипшина може похвалитися вмістом вітамінів групи В, вітаміну А, вітаміну Е, вітаміну К та вітаміну С. Крім того, вона містить велику кількість каротиноїдів, речовин з антиоксидантними властивостями.
Лимон діє також як потужний антиоксидант. Він містить не лише вітамін С, а й кальцій, калій, залізо та вітамін В6. Лимон має антибактеріальну, тонізуючу, противірусну дію. Допомагає у боротьбі з респіраторними інфекціями.
Грейпфрути мають дивовижні корисні властивості. До їх складу входять, серед іншого, вітамін Е, вітамін С. Вони також містять цінні мінерали: залізо, цинк, фосфор, калій та магній. Цей фрукт виявляє сильні антиоксидантні, протизапальні, антисептичні та зміцнюючі властивості.
Теги: новини , їжа , харчування , стиль життя , здорова їжа , осінь