Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону
З початком нового навчального року в школах України їдальні та буфети запрацювали за суворішими правилами. Держпродспоживслужба нагадала, що в Україні є чіткі вимоги до організації харчування дітей у навчальних закладах.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Перелік заборонених продуктів затверджено ухвалою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.
У відомстві уточнюють, що державні правила забороняють продаж дітям у шкільних буфетах продуктів, які можуть завдати шкоди здоров'ю, а саме:
Страви та продукти з високим вмістом солі та цукру, зокрема:
❌ солоні снеки (чіпси, сухарики тощо);
❌ кондитерські вироби з кремом, глазуровані цукерки, тістечка, торти;
❌ здобні булочки з великою кількістю цукру.
Фастфуд та продукти з високим вмістом трансжирів:
❌ гамбургери, хот-доги, шаурма тощо;
❌ продукти, смажені у великій кількості жиру.
Продукти, що не відповідають нормам безпеки:
❌ із простроченим терміном придатності;
❌ без маркування;
❌ містять штучні барвники, підсолоджувачі, ароматизатори у перевищених кількостях.
Натомість шкільні заклади мають пропонувати здорові альтернативи.
✅ Дозволяється продавати: свіжі фрукти та овочі, бутерброди з цільнозернового хліба, молочні продукти (з невисоким вмістом жиру та без доданого цукру), натуральні соки, питну воду.
Ці зміни спрямовані на формування правильної культури харчування у дітей, що є запорукою їхнього здоров'я та гарного самопочуття під час навчання.
Теги: новини України , їжа , школа , дитяче харчування , столові , школярі , заборона