Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року

Getty Images

Автори нового дослідження вивчили вплив зміни клімату на якість та кількість хмелю – ключового інгредієнта у пивоварінні. Вчені з'ясували, що пиво в майбутньому може змінити свій смак і продаватися набагато дорожче у низці регіонів Європи. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Дослідники виявили, що до 2050 року може відбутися значне зниження як кількості хмелю, що виробляється, так і його якості. Вони прогнозують зниження врожайності хмелю на 4–18% та зниження альфа-кислоти у пиві на 20–31% у наступні 27 років. Через це його смак стане гіршим.

Згідно з дослідженням, хміль має вирішальне значення для пивної промисловості. Вчені змоделювали зміну клімату аж до 2050 року, щоб проаналізувати, як вона вплине на європейський хміль (90% світових регіонів вирощування хмелю — переважно у Німеччині, Чехії та Словенії). Виявилося, що в цей період очікується підвищення температури на 1,4 °C та зменшення кількості опадів на 24 мм.

Посилення сільськогосподарських посух стануть основою зниження врожайності та якості хмелю — одного з головних компонентів у виробництві пива.

Вчені зазначають, що процеси, спрямовані на зниження якості хмелю, вже почалися, і якщо їх не зупинити, врожайність хмелю до 2050 року впаде на 12-35%.

«Зміни відбудуться на територіях основних регіонів Європи, які займаються вирощуванням цієї культури. Відповідні наслідки особливо відчують виробники пива у Британії, Словенії, Португалії та Іспанії», — йдеться у статті.

Експерти вважають, що хоча зміни і здаються невідворотними, фермерам уже зараз слід замислитись про розширення площ посіву культури. Адже збільшення площ посівів хмелю допоможе задовольнити попит у пиві.

«Оскільки сільськогосподарські посухи прогнозуються з високою достовірністю у Південній Європі та середньою достовірністю у Центральній Європі, необхідно розширити площу вирощування ароматичного хмелю на 20% порівняно з поточною площею виробництва, щоб компенсувати майбутній занепад», — йдеться у звіті.

Читай також

McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO

Компанія відкрита до співпраці з різними партнерами

Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок

Порівняння цін на продукти з минулорічними

Як приготувати соковитий стейк вдома: кулінарні поради

Ресторанна страва в домашніх умовах

Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)

Саме час зберігати рецепти великодньої випічки

Ектор Хіменес-Браво поділився простим рецептом соковитої вирізки в беконі (відео)

Ідеальна вечеря

Користь і шкода суші та ролів для здоров’я

Мережа супермаркетів в Україні продає паски майже по 100 доларів (відео)

Розпаковка великоднього кексу за 3500 гривень

Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів

Щоб не прилипала, не розвалювалася та не підгорала

Клопотенку не дали відкрити український ресторан у Японії, тому що «борщ – це російська страва»

Приклад глибини пропаганди

6 продуктів, які піднімуть вам настрій на цілий день

Науково доведено