Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року
Getty Images
Автори нового дослідження вивчили вплив зміни клімату на якість та кількість хмелю – ключового інгредієнта у пивоварінні. Вчені з'ясували, що пиво в майбутньому може змінити свій смак і продаватися набагато дорожче у низці регіонів Європи. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Дослідники виявили, що до 2050 року може відбутися значне зниження як кількості хмелю, що виробляється, так і його якості. Вони прогнозують зниження врожайності хмелю на 4–18% та зниження альфа-кислоти у пиві на 20–31% у наступні 27 років. Через це його смак стане гіршим.
Згідно з дослідженням, хміль має вирішальне значення для пивної промисловості. Вчені змоделювали зміну клімату аж до 2050 року, щоб проаналізувати, як вона вплине на європейський хміль (90% світових регіонів вирощування хмелю — переважно у Німеччині, Чехії та Словенії). Виявилося, що в цей період очікується підвищення температури на 1,4 °C та зменшення кількості опадів на 24 мм.
Посилення сільськогосподарських посух стануть основою зниження врожайності та якості хмелю — одного з головних компонентів у виробництві пива.
Вчені зазначають, що процеси, спрямовані на зниження якості хмелю, вже почалися, і якщо їх не зупинити, врожайність хмелю до 2050 року впаде на 12-35%.
«Зміни відбудуться на територіях основних регіонів Європи, які займаються вирощуванням цієї культури. Відповідні наслідки особливо відчують виробники пива у Британії, Словенії, Португалії та Іспанії», — йдеться у статті.
Експерти вважають, що хоча зміни і здаються невідворотними, фермерам уже зараз слід замислитись про розширення площ посіву культури. Адже збільшення площ посівів хмелю допоможе задовольнити попит у пиві.
«Оскільки сільськогосподарські посухи прогнозуються з високою достовірністю у Південній Європі та середньою достовірністю у Центральній Європі, необхідно розширити площу вирощування ароматичного хмелю на 20% порівняно з поточною площею виробництва, щоб компенсувати майбутній занепад», — йдеться у звіті.
Читай також
Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз
Складіть список продуктів заздалегідь
Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)
Скільки коштує і де спробувати
Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку
Лайфхак підійде для всіх цитрусових
Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки
"Індекс Борщу" у різних регіонах країни