Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року

Getty Images

Автори нового дослідження вивчили вплив зміни клімату на якість та кількість хмелю – ключового інгредієнта у пивоварінні. Вчені з'ясували, що пиво в майбутньому може змінити свій смак і продаватися набагато дорожче у низці регіонів Європи. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Дослідники виявили, що до 2050 року може відбутися значне зниження як кількості хмелю, що виробляється, так і його якості. Вони прогнозують зниження врожайності хмелю на 4–18% та зниження альфа-кислоти у пиві на 20–31% у наступні 27 років. Через це його смак стане гіршим.

Згідно з дослідженням, хміль має вирішальне значення для пивної промисловості. Вчені змоделювали зміну клімату аж до 2050 року, щоб проаналізувати, як вона вплине на європейський хміль (90% світових регіонів вирощування хмелю — переважно у Німеччині, Чехії та Словенії). Виявилося, що в цей період очікується підвищення температури на 1,4 °C та зменшення кількості опадів на 24 мм.

Посилення сільськогосподарських посух стануть основою зниження врожайності та якості хмелю — одного з головних компонентів у виробництві пива.

Вчені зазначають, що процеси, спрямовані на зниження якості хмелю, вже почалися, і якщо їх не зупинити, врожайність хмелю до 2050 року впаде на 12-35%.

«Зміни відбудуться на територіях основних регіонів Європи, які займаються вирощуванням цієї культури. Відповідні наслідки особливо відчують виробники пива у Британії, Словенії, Португалії та Іспанії», — йдеться у статті.

Експерти вважають, що хоча зміни і здаються невідворотними, фермерам уже зараз слід замислитись про розширення площ посіву культури. Адже збільшення площ посівів хмелю допоможе задовольнити попит у пиві.

«Оскільки сільськогосподарські посухи прогнозуються з високою достовірністю у Південній Європі та середньою достовірністю у Центральній Європі, необхідно розширити площу вирощування ароматичного хмелю на 20% порівняно з поточною площею виробництва, щоб компенсувати майбутній занепад», — йдеться у звіті.

Читай також

Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

Справжня хімія тіла та мозку  

Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону

Акцент на здорове харчування

Спеції для схуднення: які приправи допомагають скидати зайву вагу

Прискорюють результат

Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою

Готується за 5 хвилин

Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Ідеальний гарнір

Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага

Підштовхують до переїдання

Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина

Коли зупиняться продажі

Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі

Масовий вплив соцмереж

Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки

«З легким гріховним післясмаком»

Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки

Висловилися обидві сторони конфлікту