Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину

Getty Images

Вчені Університету Тафтса (Массачусетс, США) повідомили про значне скорочення кількості штамів цвілевих грибів, що необхідні для виробництва таких популярних сортів сиру, як камамбер і брі. Про це пише The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Через зміну клімату вид цвілі, який і надає цим сирам фірмового смаку і вигляду, знаходиться під загрозою зникнення.

Для цих дорогих сирів використовується штам цвілі Рenicillium camemberti. Саме він надає їм білу скоринку та присмак свіжих грибів. Проблема в тому, що цей штам уразливий для патогенів та змін навколишнього середовища, тому його стає все важче отримувати. Він не може самостійно розмножуватися і через відсутність генетичної різноманітності може повністю вимерти, вважають французькі та американські вчені.

Фахівці зазначили, що в зоні ризику виявилися не лише камамбер та брі, а також горгондзола та рокфор.

Спроби експериментувати з аналогами показали, що вони змінюють звичний смак камамбера та брі. В результаті для багатьох споживачів ці сири можуть стати неапетитними, що призведе до зниження виробництва та продажу.

«Навряд чи вам сподобається, якщо у вашого сиру буде смак запліснілого підвалу», – сказав учений.

Вчені розраховують, що зникнення Penicillium camemberti відбудеться не миттєво. І це дасть можливість розробити якісь промислові інновації, що дозволять виробляти сири з пліснявою без генетичної модифікації грибів.

«Можливо, людям одного разу доведеться їсти камамбер чи брі з синім, зеленим чи навіть помаранчевим відтінком. З іншого боку, ніхто не гарантує, що нові сири будуть такими ж апетитними, як нинішні», – наголосив доцент біологічного факультету Університету Тафтса (США) Бенджамін Вулф.

Читай також

Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

Справжня хімія тіла та мозку  

Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону

Акцент на здорове харчування

Спеції для схуднення: які приправи допомагають скидати зайву вагу

Прискорюють результат

Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою

Готується за 5 хвилин

Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Ідеальний гарнір

Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага

Підштовхують до переїдання

Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина

Коли зупиняться продажі

Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі

Масовий вплив соцмереж

Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки

«З легким гріховним післясмаком»

Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки

Висловилися обидві сторони конфлікту