Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину

Getty Images

Вчені Університету Тафтса (Массачусетс, США) повідомили про значне скорочення кількості штамів цвілевих грибів, що необхідні для виробництва таких популярних сортів сиру, як камамбер і брі. Про це пише The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Через зміну клімату вид цвілі, який і надає цим сирам фірмового смаку і вигляду, знаходиться під загрозою зникнення.

Для цих дорогих сирів використовується штам цвілі Рenicillium camemberti. Саме він надає їм білу скоринку та присмак свіжих грибів. Проблема в тому, що цей штам уразливий для патогенів та змін навколишнього середовища, тому його стає все важче отримувати. Він не може самостійно розмножуватися і через відсутність генетичної різноманітності може повністю вимерти, вважають французькі та американські вчені.

Фахівці зазначили, що в зоні ризику виявилися не лише камамбер та брі, а також горгондзола та рокфор.

Спроби експериментувати з аналогами показали, що вони змінюють звичний смак камамбера та брі. В результаті для багатьох споживачів ці сири можуть стати неапетитними, що призведе до зниження виробництва та продажу.

«Навряд чи вам сподобається, якщо у вашого сиру буде смак запліснілого підвалу», – сказав учений.

Вчені розраховують, що зникнення Penicillium camemberti відбудеться не миттєво. І це дасть можливість розробити якісь промислові інновації, що дозволять виробляти сири з пліснявою без генетичної модифікації грибів.

«Можливо, людям одного разу доведеться їсти камамбер чи брі з синім, зеленим чи навіть помаранчевим відтінком. З іншого боку, ніхто не гарантує, що нові сири будуть такими ж апетитними, як нинішні», – наголосив доцент біологічного факультету Університету Тафтса (США) Бенджамін Вулф.

Читай також

McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO

Компанія відкрита до співпраці з різними партнерами

Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок

Порівняння цін на продукти з минулорічними

Як приготувати соковитий стейк вдома: кулінарні поради

Ресторанна страва в домашніх умовах

Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)

Саме час зберігати рецепти великодньої випічки

Ектор Хіменес-Браво поділився простим рецептом соковитої вирізки в беконі (відео)

Ідеальна вечеря

Користь і шкода суші та ролів для здоров’я

Мережа супермаркетів в Україні продає паски майже по 100 доларів (відео)

Розпаковка великоднього кексу за 3500 гривень

Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів

Щоб не прилипала, не розвалювалася та не підгорала

Клопотенку не дали відкрити український ресторан у Японії, тому що «борщ – це російська страва»

Приклад глибини пропаганди

6 продуктів, які піднімуть вам настрій на цілий день

Науково доведено