Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину
Getty Images
Вчені Університету Тафтса (Массачусетс, США) повідомили про значне скорочення кількості штамів цвілевих грибів, що необхідні для виробництва таких популярних сортів сиру, як камамбер і брі. Про це пише The Washington Post.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Через зміну клімату вид цвілі, який і надає цим сирам фірмового смаку і вигляду, знаходиться під загрозою зникнення.
Для цих дорогих сирів використовується штам цвілі Рenicillium camemberti. Саме він надає їм білу скоринку та присмак свіжих грибів. Проблема в тому, що цей штам уразливий для патогенів та змін навколишнього середовища, тому його стає все важче отримувати. Він не може самостійно розмножуватися і через відсутність генетичної різноманітності може повністю вимерти, вважають французькі та американські вчені.
Фахівці зазначили, що в зоні ризику виявилися не лише камамбер та брі, а також горгондзола та рокфор.
Спроби експериментувати з аналогами показали, що вони змінюють звичний смак камамбера та брі. В результаті для багатьох споживачів ці сири можуть стати неапетитними, що призведе до зниження виробництва та продажу.
«Навряд чи вам сподобається, якщо у вашого сиру буде смак запліснілого підвалу», – сказав учений.
Вчені розраховують, що зникнення Penicillium camemberti відбудеться не миттєво. І це дасть можливість розробити якісь промислові інновації, що дозволять виробляти сири з пліснявою без генетичної модифікації грибів.
«Можливо, людям одного разу доведеться їсти камамбер чи брі з синім, зеленим чи навіть помаранчевим відтінком. З іншого боку, ніхто не гарантує, що нові сири будуть такими ж апетитними, як нинішні», – наголосив доцент біологічного факультету Університету Тафтса (США) Бенджамін Вулф.
Читай також
McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO
Компанія відкрита до співпраці з різними партнерами
Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок
Порівняння цін на продукти з минулорічними
Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)
Саме час зберігати рецепти великодньої випічки
Мережа супермаркетів в Україні продає паски майже по 100 доларів (відео)
Розпаковка великоднього кексу за 3500 гривень
Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів
Щоб не прилипала, не розвалювалася та не підгорала
Клопотенку не дали відкрити український ресторан у Японії, тому що «борщ – це російська страва»
Приклад глибини пропаганди