Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів

Getty Images

Посмажити картоплю вміє майже будь-яка господиня. Але при всій простоті страви, її приготування потребує певних знань. Скористайтеся порадами професіоналів, щоб приготувати ароматну, з хрусткою скоринкою та м'яку всередині смажену картоплю.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Далеко не у всіх вийде приготувати ідеальну смажену картоплю. Комусь складно добитися хрусткої скоринки, в інших картопля або підгоряє, або злипається, або розварюється і стає кашею. Незважаючи на простоту такого продукту, як картопля, нюансів у її приготуванні чимало.

1. Вибір сорту картоплі

Не будь-який сорт картоплі підійде для смаження. Бажано вибирати бульби із середнім чи низьким вмістом крохмалю. Ця речовина не дає утворюватися скоринці, а також склеює часточки між собою.

Добре підійдуть світлі бульби червоного, рожевого або жовтого кольору. Обов'язково зверніть увагу на те, щоб вся картопля була одного сорту, також вона має бути гладкою та твердою. Якщо не впевнені у своєму виборі, розріжте картоплю на дві частини та міцно притисніть їх один до одного. Якщо половинки злиплися - це означає, що відсоток крохмалю високий і картопля більше підходить для пюре або запікання, але не для смаження.

2. Нарізка та підготовка

Якісно очистіть картоплю, щоб на ній не залишалося чорних крапок, шкірки. Нарізайте коренеплід не дуже крупно: скибочками, брусками чи соломкою. Оптимальна товщина нарізки - 1 см. Важливо, щоб у будь-якому вибраному варіанті нарізки шматочки були одного розміру, так вони приготуються одночасно.

Усі шеф-кухарі рекомендують залишити нарізані часточки у воді хоча б на 30 хвилин, краще – на 1 годину. Щоб зменшити кількість крохмалю в картоплі до мінімуму. У разі обмеженого часу спробуйте хоча б сполоснути нарізку водою.

Перед тим, як помістити картоплю в сковорідку, її слід обсушити паперовими рушниками. В іншому випадку феєрверк з олії, що стріляє на всі боки, вам забезпечений.

3. Вибір сковороди

Смажити картоплю краще на сковороді з товстим дном та високими бортами. Такий посуд добре тримає температуру та забезпечує рівномірне нагрівання. Добре, якщо сковорода буде з антипригарним покриттям.

4. Олія

Гаряча сковорода та розпечена олія – головний секрет золотистої скоринки. Посмажити картоплю можна на вершковому маслі, смальці, свинячому салі, топленому маслі гхі, або рослинному. В останньому варіанті краще вибирати рафіноване.

Існує думка, що найсмачніша картопля виходить на суміші вершкового масла та рафінованої олії в рівних частинах. Вершкове надає страві смаку і аромату, а рослинне не дає підгоріти.

Нагріте масло або розтоплений жир повинні утворити шар приблизно 5 мм від рівня дна.

5. Жарка

6. Добавки та спеції

Дуже важливо, будь-які приправи, прянощі та спеції, включаючи сіль, додавати за 4-5 хвилин до повної готовності страви. Якщо ви зробите це раніше, то картопля пустить сік і на сковорідці вийде маса, що злиплася.

Будь-які добавки (цибуля, гриби, ковбаски, бекон і тд) потрібно обсмажити окремо та додати до картопля за пару хвилин до повної готовності. Кожен продукт має свій час приготування, тому підлаштуватися буде вкрай складно.

Свіжу зелень і зелену цибулю краще вводити вже після вимкнення нагріву, інакше вони втратять усі свої апетитні властивості.

Після додавання всіх інгредієнтів, дайте страві трохи відпочити під кришкою.

Читай також

McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO

Компанія відкрита до співпраці з різними партнерами

Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок

Порівняння цін на продукти з минулорічними

Як приготувати соковитий стейк вдома: кулінарні поради

Ресторанна страва в домашніх умовах

Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)

Саме час зберігати рецепти великодньої випічки

Ектор Хіменес-Браво поділився простим рецептом соковитої вирізки в беконі (відео)

Ідеальна вечеря

Користь і шкода суші та ролів для здоров’я

Мережа супермаркетів в Україні продає паски майже по 100 доларів (відео)

Розпаковка великоднього кексу за 3500 гривень

Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів

Щоб не прилипала, не розвалювалася та не підгорала

Клопотенку не дали відкрити український ресторан у Японії, тому що «борщ – це російська страва»

Приклад глибини пропаганди

6 продуктів, які піднімуть вам настрій на цілий день

Науково доведено