Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста
Getty Images
Іноді бажання спекти млинці або печиво може застати нас зненацька, коли магазини вже закриті або нам просто ліньки кудись йти. Існує кілька замінників, які допоможуть зберегти текстуру та смак улюблених десертів.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Яку функцію виконують яйця у випічці? Яйця в тесті пов'язують усі компоненти, працюють відмінним розпушувачем, надають випічці пишності, вологості та легкості.
❗ Інгредієнти вказані для заміни одного яйця, контролюйте їх кількість залежно від того, скільки яєць потрібно для вашого рецепту
Чим замінити яйця для всіх видів тесту
Зв'язати разом всі інгредієнти можуть такі продукти:
- 1 столова ложка перемеленого насіння льону + 3 столові ложки води. Перемішайте та поставте в холодильник на 15 хвилин для набухання.
- 1 столова ложка насіння чіа + 3 столові ложки води. Перемішайте та залиште на 30 хвилин для набухання.
- 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю + 2 столові ложки води. Перемішайте до однорідної суміші.
- 2 столові ложки картопляного крохмалю.
- 2 столові ложки вівсяних пластівців + 2 столові ложки води. Перед додаванням до тіста розмочіть вівсянку у воді.
- 3 столові ложки майонезу. Врахуйте, що у складі майонезу, крім пісного, є яйця. Так що цей спосіб не підходить для алергіків та веганів.
Чим замінити яйця в бісквітах
Яйця надають бісквітам та брауні вологість. З цим також вдало впораються і такі інгредієнти:
- ½ стиглого банана. Перетворіть його на пюре виделкою або блендером.
- 3 столові ложки яблучного, грушевого, персикового, сливового або гарбузового пюре. Найбільш нейтральний смак має яблучне пюре.
- 50 г м'якого тофу. Подрібніть його за допомогою блендера.
Банан та фруктове пюре зроблять випічку ароматнішою. А ось тофу вбере смак і запах інших інгредієнтів, і тому ніяк не змінить смак тіста.
Чим замінити яйця у млинцях
- 1 столова ложка насіння чіа + 3 столові ложки води. Замочіть насіння у воді на півгодини.
- 2 столові ложки вівсяних пластівців + 2 столові ложки води. Розмочіть пластівці у воді.
- 1 чайна ложка соди + 1 столова ложка сметани, кефіру чи лимонного соку. Змішайте інгредієнти до однорідної консистенції.
- 2 столові ложки соєвого або нутового борошна + 2 столові ложки води. Добре збийте суміш віночком.
- ½ стиглого банана + ¼ чайної ложки розпушувача. Подрібніть банан блендером або вилкою.
- 1 столова ложка картопляного крохмалю + 1 столова ложка сметани або олії + 1 столова ложка води.
- ½ чайної ложки сухих дріжджів.
Чим замінити яйця у сирниках
Якщо сир не дуже сухий, сирники можна приготувати і без яєць. В іншому випадку на допомогу прийдуть такі інгредієнти:
- 1 столова ложка картопляного крохмалю + 1 столова ложка сметани + 1 столова ложка води.
- ½ подрібненого стиглого банана.
- 2 столові ложки манної крупи.
- Крім того, у сирну масу можна додати трохи ряжанки, кефіру або води. Ці продукти допоможуть зв'язати разом усі інгредієнти та не дадуть сирникам розпастися.
Для змащування поверхні кондитерських виробів можна використовувати молоко замість яйця - при випіканні пиріжків, печива та булочок. Для змащування солодкої випічки в молоко можна додати цукор, а для пісних хлібобулочних виробів зазвичай для цієї мети використовується солодкий чай. Також можна додати щіпку куркуми для надання випічці жовтого відтінку.
Читай також
Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз
Складіть список продуктів заздалегідь
Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)
Скільки коштує і де спробувати
Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку
Лайфхак підійде для всіх цитрусових
Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки
"Індекс Борщу" у різних регіонах країни