Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради

Getty Images

В Україні розпочався сезон кавунів, а отже, саме час згадати чи нарешті дізнатися, як вибрати соковитий та смачний кавун. На що потрібно звернути увагу під час купівлі – розповідаємо нижче.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Кавун містить багато корисних властивостей. Кавун містить велику кількість рідини. Це робить його продуктом, що добре гідратує організм і допомагає довше відчувати повноту в шлунку. Плід містить сполуки, що включають кукурбітацин E та лікопін. Їхнє споживання є профілактикою лейкемії.

Крім цього, ягода сприяє покращенню здоров'я серця. Кавун містить кілька корисних для серця сполук, включаючи лікопін, цитрулін і деякі вітаміни і мінерали. Плід містить багато води та клітковину, яка допомагає роботі травної системи.

Вибір стиглого і солодкого кавуна - це свого роду відпрацьована навичка, але є кілька перевірених порад, які допоможуть вам купити найстиглий і найсмачніший продукт.

Огляньте кавун

Оцініть кірку

Якщо кірка кавуна глянсова, можливо, він незрілий. У процесі дозрівання скоринка стає більш матовою. Якщо кавун відноситься до смугастого сорту, то в міру дозрівання його смуги стають все більш яскравими та чіткими, що також може бути ознакою стиглості.

Також слід переконатися, що на шкірці немає тріщин, вм'ятин або м'яких ділянок, які можуть вказувати на початок гниття або ушкодження усередині плода.

Перевірте звук

Звук має бути не глухим і не дзвінким, а чимось середнім між ними, гулким, що нагадує вібрацію. Глухий звук — ознака того, що кавун перезрів, а надто дзвінкий — недозрів.

Оцініть вагу

Існує взаємозв'язок між зовнішнім виглядом кавуна та його реальною вагою. Зрілий плід повинен здаватися важчим, ніж ви очікуєте на основі його розміру. Це означає, що в кавуні багато води, і він добре дозрів. Якщо плід занадто легкий для свого розміру, значить, він перезрів і втратив багато вологи.

Загальні рекомендації

Сухий хвостик кавун не є стовідсотковою гарантією того, що кавун буде смачним. Адже треба враховувати фактор транспортування: доки кавун доїжджає до місця продажу, його хвостик, навіть якщо кавун зовсім зелений, теж висохне.

Не рекомендується купувати вже відрізаний кавун або просити його відрізати в місці продажу. І тут різко зростає ризик забруднення продукту мікроорганізмами, зокрема кишкової паличкою. Якщо плід не мили, при його розрізанні мікроорганізми з брудної скоринки потрапляють усередину і дуже швидко розмножуються в живильному середовищі солодкої м'якоті.

Нагадаємо, що перед вживанням кавун необхідно ретельно вимити під проточною водою (можна навіть із миючим засобом), а кавун, що розрізає, зберігати в холодильнику.

Читай також

В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування

Що передбачає законопроект

Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine

Продукти, які дарують відчуття щастя

Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)

Такі солодощі точно допоможуть знизити тривожність

Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)

У меню з'явилися «американські» позиції

Шеф-кухар Володимир Ярославський показав, як готувати та подавати молоду кукурудзу (відео)

Експерт радить їсти із салом!

Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради

Розповідаємо на що звернути увагу

Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом соковитого курячого шашлику (відео)

Зберігайте до вихідних

Солодкі напої різко подорожчають – законодавча ініціатива

Скільки буде коштувати літр газованої води

Рецепт найніжнішої сирної запіканки без манки та борошна

Ідеальний сніданок та перекус

Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста

Для алергіків, веганів та тих, у кого просто не знайшлося яєць