В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування

Getty Images

Верховна Рада ухвалила загалом законопроект про заборону використання пальмової олії у харчових продуктах, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Законопроект №5148 підтримали 293 народних депутати на пленарному засіданні Верховної Ради 4 вересня. Мета законопроекту – заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, у тому числі в дитячому харчуванні.

Пальмова олія, що широко використовується в харчовій промисловості, має кілька потенційних негативних наслідків для здоров'я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки воно сприяє підвищенню рівня "поганого" холестерину (LDL) у крові. Крім того, в 2016 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) зазначило, що при нагріванні пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, такі як 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості.

Законом передбачається:

Народний депутат України Олена Вінтоняк підкреслила, що деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, використовують небезпечні трансжири, що викликають онкологію (зокрема і дитячу) та серцево-судинні хвороби. Вона також зазначила, що лікарі категорично радять не вживати продукти, які мають у своєму складі "гідрогенізовану пальмову олію" дітям та дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.

Читай також

В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування

Що передбачає законопроект

Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine

Продукти, які дарують відчуття щастя

Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)

Такі солодощі точно допоможуть знизити тривожність

Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)

У меню з'явилися «американські» позиції

Шеф-кухар Володимир Ярославський показав, як готувати та подавати молоду кукурудзу (відео)

Експерт радить їсти із салом!

Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради

Розповідаємо на що звернути увагу

Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом соковитого курячого шашлику (відео)

Зберігайте до вихідних

Солодкі напої різко подорожчають – законодавча ініціатива

Скільки буде коштувати літр газованої води

Рецепт найніжнішої сирної запіканки без манки та борошна

Ідеальний сніданок та перекус

Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста

Для алергіків, веганів та тих, у кого просто не знайшлося яєць