В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування

Getty Images

Верховна Рада ухвалила загалом законопроект про заборону використання пальмової олії у харчових продуктах, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Законопроект №5148 підтримали 293 народних депутати на пленарному засіданні Верховної Ради 4 вересня. Мета законопроекту – заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, у тому числі в дитячому харчуванні.

Пальмова олія, що широко використовується в харчовій промисловості, має кілька потенційних негативних наслідків для здоров'я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки воно сприяє підвищенню рівня "поганого" холестерину (LDL) у крові. Крім того, в 2016 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) зазначило, що при нагріванні пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, такі як 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості.

Законом передбачається:

Народний депутат України Олена Вінтоняк підкреслила, що деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, використовують небезпечні трансжири, що викликають онкологію (зокрема і дитячу) та серцево-судинні хвороби. Вона також зазначила, що лікарі категорично радять не вживати продукти, які мають у своєму складі "гідрогенізовану пальмову олію" дітям та дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.

Читай також

Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз

Складіть список продуктів заздалегідь

Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)

Скільки коштує і де спробувати

Простий рецепт низькокалорійного брауні з фініків та бананів

Без цукру та лактози

6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном

На думку нутриціологів

Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні

Найкорисніша сезонна їжа

Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою

Сезон випічки відкритий

Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку

Лайфхак підійде для всіх цитрусових

Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки

"Індекс Борщу" у різних регіонах країни 

В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування

Що передбачає законопроект

Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine

Продукти, які дарують відчуття щастя