В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування
Getty Images
Верховна Рада ухвалила загалом законопроект про заборону використання пальмової олії у харчових продуктах, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Законопроект №5148 підтримали 293 народних депутати на пленарному засіданні Верховної Ради 4 вересня. Мета законопроекту – заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, у тому числі в дитячому харчуванні.
Пальмова олія, що широко використовується в харчовій промисловості, має кілька потенційних негативних наслідків для здоров'я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки воно сприяє підвищенню рівня "поганого" холестерину (LDL) у крові. Крім того, в 2016 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) зазначило, що при нагріванні пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, такі як 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості.
Законом передбачається:
- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- запровадити штрафні санкції за порушення;
- ввести чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Народний депутат України Олена Вінтоняк підкреслила, що деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, використовують небезпечні трансжири, що викликають онкологію (зокрема і дитячу) та серцево-судинні хвороби. Вона також зазначила, що лікарі категорично радять не вживати продукти, які мають у своєму складі "гідрогенізовану пальмову олію" дітям та дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.
Читай також
Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку
Лайфхак підійде для всіх цитрусових
Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки
"Індекс Борщу" у різних регіонах країни
Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)
Такі солодощі точно допоможуть знизити тривожність
Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)
У меню з'явилися «американські» позиції