Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Getty Images

В Україні сезон зеленої спаржі. На ринках та в супермаркетах цей унікальний продукт має великий попит. І не дарма!

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Спаржа – рослина, яка відноситься до роду Asparagus та має безліч сортів. Майже всі вони декоративні. У кулінарії використовується Asparagus officialis або лікарська спаржа. Вона може бути зеленою, фіолетовою чи білою.

Чим корисна спаржа

Спаржа справді вважається унікальним корисним продуктом. Тому є багато причин:

1. Багатий склад вітамінів та мінералів.

Спаржа містить:

2. Низькокалорійність та висока поживна цінність

У 100 г - лише 20 калорій. При цьому спаржа містить білки, клітковину, практично не містить жирів та вуглеводів, що робить її відмінним продуктом для схуднення та детоксу.

3. Високий вміст антиоксидантів

Особливо глутатіон - потужна сполука, що нейтралізує вільні радикали. Уповільнює старіння клітин та знижує ризик онкозахворювань.

4. Сечогінний та детокс-вплив

Спаржа містить аспарагін - амінокислоту, що має сечогінний ефект. Допомагає виводити зайву рідину та токсини, розвантажує нирки та печінку.

5. Покращує травлення

Багата розчинною та нерозчинною клітковиною, яка:

6. Підтримує гормональний баланс

Містить рослинні фітогормони (фітоестрогени) – корисні при менопаузі та гормональних збоях.

7. Корисна для серця

Завдяки фолієвій кислоті, вітаміну K, антиоксидантам та клітковині:

8. Поліпшує стан шкіри

Вітаміни A, C та E сприяють:

Чому її називають унікальним продуктом? Спаржа має рідкісне поєднання лікувальних, харчових та косметичних властивостей. Це один з небагатьох овочів, які мають одночасно: детокс, сечогінну, антиоксидантну та гормонально регулюючу дію.

Як обрати спаржу

При виборі спаржі звертайте увагу на яскраво-зелений колір стебел без жовтих плям, щільно закриті верхівки, гладкі та пружні стебла, свіжий зріз (не сухий і коричневий). Товщина спаржі не говорить про її зрілість: тонкі стебла — тонкі від народження і, виростаючи, не стають товстими. Деякі називають смак тонких стебел трав'янистим, а товстих – м'ясистим.

Як приготувати спаржу за 5 хвилин

  1. Промийте спаржу під прохолодною проточною водою, приділяючи увагу голівці, де часто накопичується бруд.
  2. Від основи стебла відміряйте і відріжте приблизно 3 сантиметри. З відрізаних шматочків можна зварити бульйон.
  3. Відступіть від верхньої частини (головки) 4 сантиметри і пройдіться по стеблі овочечисткою. Таким чином, страва вийде ніжнішою та м'якшою.
  4. Бланшування: опустіть підготовлені стебла в киплячу підсолену воду на 1-1.5 хвилини. Потім перекладіть спаржу в миску з крижаною водою, щоб різко зупинити процес варіння, зберігши колір та хруст продукту.
  5. На добре розігріту сковороду додайте шматочок вершкового масла і трохи рослинної олії. Туди ж потрібно роздавити зубчик часнику, викласти спаржу і побризкати її лимонним соком. За бажанням додайте солі та перцю. Обсмажуйте на інтенсивному вогні 3 хвилини, активно помішуючи.
  6. Перед подачею посипте страву тертим пармезаном. Все, класичний зелений аспарагус готовий.

Читай також

Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

Справжня хімія тіла та мозку  

Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону

Акцент на здорове харчування

Спеції для схуднення: які приправи допомагають скидати зайву вагу

Прискорюють результат

Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою

Готується за 5 хвилин

Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Ідеальний гарнір

Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага

Підштовхують до переїдання

Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина

Коли зупиняться продажі

Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі

Масовий вплив соцмереж

Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки

«З легким гріховним післясмаком»

Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки

Висловилися обидві сторони конфлікту