Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії
ChatGPT
Відомо, що гостра їжа популярна у різних культурах і може викликати звикання у людей. Це справжня біохімія задоволення: чим гостріша страва, тим сильніший приплив адреналіну та кайфу.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Gloss.ua розповість, чому гостре не просто палить язик, а змушує серце битися швидше і дарує справжню насолоду.
Люди «підсідають» на гостру їжу через викид ендорфінів та серотоніну у відповідь на больовий сигнал від пекучої речовини (капсаїцину), що створює відчуття задоволення та ейфорії.
Капсаїцин - це речовина з червоного перцю чилі, що викликає печіння при контакті зі шкірою і слизовими, а також має знеболювальну, протизапальну і зігрівальну дію. Він діє на спеціальні ванілоїдні рецептори, які передають у мозок сигнали болю та тепла.
Капсаїцин міститься переважно у різних видах стручкового перцю роду Capsicum, таких як перець чилі, кайенський перець та інші гострі перці.
Існує теорія, що любов до гострого розвинулася в спекотному кліматі для боротьби з мікробами і запобігання харчовим отруєнням, оскільки гострі спеції мають протимікробні властивості.
Біологічна реакція на гостру їжу
-
Активація больових рецепторів:
Речовини, такі як капсаїцин у перці чилі, зв'язуються з больовими рецепторами на язику та в ротовій порожнині, викликаючи сигнал печіння в мозку. Однак капсаїцин не обпалює смакові рецептори буквально - він імітує біль.
-
Вироблення «гормонів щастя»:
У відповідь на цей сигнал мозок сприймає його як біль і намагається впоратися з нею, виділяє ендорфіни і дофамін.
Назва походить від поєднання слів "ендо" - внутрішній і "морфін" - що викликає знеболювання та ейфорію. Ендорфіни є природним знеболюючим, яке організм виробляє у відповідь на стрес чи дискомфорт.
Дофамін робить маленькі радості життя яскравішими та мотивує до нових досягнень.
-
Створення ейфорії:
Ці речовини знижують почуття болю та втоми, викликаючи ейфорію та, як наслідок, бажання повторити цей досвід.
Культурні та еволюційні причини
-
Антимікробні властивості:
У спекотному кліматі гострі спеції допомагають боротися з бактеріями, вірусами та грибками, захищаючи їжу від псування та людей від отруєнь, що робило їх споживання корисним для виживання.
-
Звикання з дитинства:
Жителі спекотних країн, де перець чилі та інші гострі спеції широко поширені, можуть мати підвищену толерантність до гострого через раннє знайомство з цими продуктами.
Психологічні аспекти
-
Самолікування:
Люди можуть тягнутися до гострої їжі, намагаючись впоратися з поганим настроєм чи депресією, оскільки вона стимулює вироблення позитивних гормонів, які покращують самопочуття.
-
Ефект «залежності»:
Зв'язок між болем, який активує викид ендорфінів, і подальшим задоволенням може призвести до свого роду звикання до "гострих відчуттів".
Якщо підсумувати, то любов до гострого – це не просто смакова звичка чи культурна особливість, а справжня хімія тіла та мозку. Капсаїцин викликає відчуття кайфу, стимулюючи вироблення ендорфінів, і навіть дофаміну - нейромедіатора, що з повʼязаний з системою винагороди мозку. Це викликає відчуття задоволення, яке пояснює прихильність любителів гострої їжі.
Читай також
Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії
Справжня хімія тіла та мозку
Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону
Акцент на здорове харчування
Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин
Ідеальний гарнір
Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки
«З легким гріховним післясмаком»
Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки
Висловилися обидві сторони конфлікту