Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

ChatGPT

Відомо, що гостра їжа популярна у різних культурах і може викликати звикання у людей. Це справжня біохімія задоволення: чим гостріша страва, тим сильніший приплив адреналіну та кайфу.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Gloss.ua розповість, чому гостре не просто палить язик, а змушує серце битися швидше і дарує справжню насолоду.

Люди «підсідають» на гостру їжу через викид ендорфінів та серотоніну у відповідь на больовий сигнал від пекучої речовини (капсаїцину), що створює відчуття задоволення та ейфорії.

Капсаїцин - це речовина з червоного перцю чилі, що викликає печіння при контакті зі шкірою і слизовими, а також має знеболювальну, протизапальну і зігрівальну дію. Він діє на спеціальні ванілоїдні рецептори, які передають у мозок сигнали болю та тепла.

Капсаїцин міститься переважно у різних видах стручкового перцю роду Capsicum, таких як перець чилі, кайенський перець та інші гострі перці.

Існує теорія, що любов до гострого розвинулася в спекотному кліматі для боротьби з мікробами і запобігання харчовим отруєнням, оскільки гострі спеції мають протимікробні властивості.

Біологічна реакція на гостру їжу

Речовини, такі як капсаїцин у перці чилі, зв'язуються з больовими рецепторами на язику та в ротовій порожнині, викликаючи сигнал печіння в мозку. Однак капсаїцин не обпалює смакові рецептори буквально - він імітує біль.

У відповідь на цей сигнал мозок сприймає його як біль і намагається впоратися з нею, виділяє ендорфіни і дофамін.

Назва походить від поєднання слів "ендо" - внутрішній і "морфін" - що викликає знеболювання та ейфорію. Ендорфіни є природним знеболюючим, яке організм виробляє у відповідь на стрес чи дискомфорт.

Дофамін робить маленькі радості життя яскравішими та мотивує до нових досягнень.

Ці речовини знижують почуття болю та втоми, викликаючи ейфорію та, як наслідок, бажання повторити цей досвід.

Культурні та еволюційні причини

У спекотному кліматі гострі спеції допомагають боротися з бактеріями, вірусами та грибками, захищаючи їжу від псування та людей від отруєнь, що робило їх споживання корисним для виживання.

Жителі спекотних країн, де перець чилі та інші гострі спеції широко поширені, можуть мати підвищену толерантність до гострого через раннє знайомство з цими продуктами.

Психологічні аспекти

Люди можуть тягнутися до гострої їжі, намагаючись впоратися з поганим настроєм чи депресією, оскільки вона стимулює вироблення позитивних гормонів, які покращують самопочуття.

Зв'язок між болем, який активує викид ендорфінів, і подальшим задоволенням може призвести до свого роду звикання до "гострих відчуттів".

Якщо підсумувати, то любов до гострого – це не просто смакова звичка чи культурна особливість, а справжня хімія тіла та мозку. Капсаїцин викликає відчуття кайфу, стимулюючи вироблення ендорфінів, і навіть дофаміну - нейромедіатора, що з повʼязаний з системою винагороди мозку. Це викликає відчуття задоволення, яке пояснює прихильність любителів гострої їжі.

Читай також

Чому гостра їжа може стати залежністю і як це пов’язано з відчуттям ейфорії

Справжня хімія тіла та мозку  

Нові правила у шкільних їдальнях та буфетах: багато популярних продуктів потрапляють під заборону

Акцент на здорове харчування

Спеції для схуднення: які приправи допомагають скидати зайву вагу

Прискорюють результат

Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою

Готується за 5 хвилин

Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин

Ідеальний гарнір

Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага

Підштовхують до переїдання

Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина

Коли зупиняться продажі

Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі

Масовий вплив соцмереж

Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки

«З легким гріховним післясмаком»

Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки

Висловилися обидві сторони конфлікту