Що потрібно вживати в їжу та робити, щоб зберігати молодість
"Здорове харчування" нерідко переходить у збочення. "Боули", "снеки", дорогі "суперфуди", смужечки з ягід, з чіа та "міндальними лєпєсткамі" - все це не має нічого спільного зі здоровим харчуванням. Так стверджує лікар-дієтолог, гастроентеролог і гепатолог Оксана Скиталінська, наголошуючи, що подібний штучний "пил в очі" тільки зводить на манівці та збиває з пантелику.
Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.
Скиталінська ділиться сімома дієвими рекомендаціями, як можна зберігати молодість шляхом впливу на кишечник, адже здоров'я цього органу травлення безпосередньо залежить від їжі, способу життя та сну.
- Вживати в їжу 30 різних видів рослин щотижня.
Не тільки морква або буряк, а й їхнє бадилля, пряні трави, листова зелень з твердими стеблами, а не тільки зелені листочки, різноманітні листки (смородини, кульбаби), квітки або пелюстки (пелюстки чорнобривців, кульбаби, акації тощо), зерна молодої сирої кукурудзи, насіння льону. - Вживати оболонки зернових.
Найпростіше це зробити, змоловши житні, вівсяні, пшеничні висівки в кавомолці та додавати цей висівковий порошок у різні страви: йогурт, борошно для випічки, салати. - Вводити ферментовані продукти в раціон щодня.
Живий натуральний йогурт, кефір, квашені овочі (капуста, огірки, буряк тощо), квас, яблучний або бальзамічний оцет. - Збагачувати їжу флавоноїдами та поліфенолами.
Речовини, які мають антиоксидантну дію та впливають на механізм роботи ферментів: зелень, темні ягоди, чай, какао, чорний шоколад, кава. - Практикувати природне уривчасте (інтервальне) голодування.
Наприклад, прибрати перекус і залишити 14 годин між вечерею та сніданком. У цю перерву активуватимуться корисні види мікроорганізмів. - По можливості уникати обробленої їжі.
Такі продукти багаті на шкідливі жири, надлишок солі, штучні консерванти та миттєво підвищують рівень цукру в крові. - Збільшити щоденну фізичну активність.
Під час руху створюються умови для збільшення кількості корисних мікроорганізмів.
"Їжа, яку ми вибираємо та кладемо на тарілку, живить корисні для нас бактерії, або, навпаки, не дає їм можливості жити. Якщо це триває постійно, мікрофлора зазнає великих змін, що обов'язково відобразиться на здоров'ї", - розповідає лікар.
До того ж, у 2006 році в лабораторії Jeff Gordon також виявили, що мікроорганізми, що живуть у товстому кишечнику, можуть змінювати обмін речовин і при перевазі певних видів мікробів може розвиватися ожиріння, а при перевазі інших – людина може бути у нормальній вазі.
Читайте також:
Теги: новини , їжа , молодість , здоров'я , кишечник , їжа , дієтолог , рекомендації , поради