Що можна приготувати, коли в будинку немає електрики
Оскільки останнім часом в Україні часто відбуваються відключення електроенергії через російські терористичні атаки, то актуально нагадати, що слід мати вдома з їжі та що можна приготувати, якщо немає світла. Зокрема, тема в матеріалі буде присвячена крупам та способам приготування каш з холодною або гарячою водою без варіння.
Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.
Фахівці підкреслюють, що всі нижчеперелічені каші можна готувати ще й в термосі - одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годин настоювання в термосі.
Крім того, на випадки відключення електроенергії та інших надзвичайних ситуацій рекомендується зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі (ред. - їжа швидкого приготування, яка заморожується, сушиться та поміщається у вакуум, а при додаванні рідини під час відкриття упаковки відновлює свій оригінальний вигляд, смак, аромат, структуру та якість).
Приготування круп на холодній воді, молоці чи кефірі
Кускус:
- у холодній воді дати настоятися 20-30 хвилин;
- у гарячій воді дати настоятися 5-10 хвилин.
Вівсянка або вівсяні пластівці:
- у холодній воді дати настоятися 30 хвилин чи годину;
- в окропі дати настоятися 20 хвилин.
Гречана каша:
- крупу заздалегідь замочити водою кімнатної температури молоком або кефіром і дати настоятися від 5 до 10 годин.
Перлова каша:
- у холодній воді дати настоятися від 10 до 24 години.
Манна каша:
- залити холодною водою або молоком, накрити та дати настоятися 15-20 хвилин.
Кіноа (кінва або квіноа):
- залити холодною водою та залишити на ніч.
Приготування круп на окропі
Булгур:
- крупа дрібного розміру настоюється в окропі 20 хвилин;
- крупа середнього розміру настоюється в окропу 40 хвилин.
Пшенична каша:
- залити окропом, закутати ємність у ковдру та дати настоятися у теплі протягом 30-50 хвилин.
Ячна каша:
- залити кип'яченою гарячою водою та залишити на 2-3 години.
Пшоняна каша:
- залити окропом і дати настоятися годину.
Запас води на випадок НС
Окремо варто також нагадати, як розрахувати запас води одній дорослій людині на випадок надзвичайної ситуації:
- питна вода – 3 літри на добу (включаючи рідину, що споживається з їжею);
- інша вода – 10-12 літрів на добу для гігієни та приготування їжі.
Експерти радять мати запас води для себе та для кожного члена родини як мінімум на 72 години.
Рекомендації на випадок надзвичайних ситуацій підготовлені проєктом dovidka.info у співпраці з Державною службою України з НС, Міністерством оборони України, Апаратом Головнокомандувача ЗСУ та громадськими організаціями.
Читайте також:
Теги: кулінарія , приготування , електроенергія , новини , надзвичайна ситуація , рекомендації , їжа , світло , новини України