11 книг, що стали бестселлерами осені 2022  11 книг, що стали бестселлерами осені 2022 
Стиль життя

11 книг, що стали бестселлерами осені 2022 

Дарина Герасимчук 06 грудня, 2022, 18:45
 0

Gloss.ua проаналізував «хіти продажів» великих книжкових магазинів України, щоб підготувати для вас добірку найпопулярнішої літератури в різноманітних жанрах. Тож, обирайте книгу, яка вам до смаку і не нудьгуйте під час відключень світла. 

Читайте також:

21 урок для 21 століття

Ювал Ной Харарі 

Видавництво: BookChef

Жанр: сучасна філософія 

Ной Харарі — ізраїльський вчений, визнаний фахівець в області військової історії. У 2002 році отримав ступінь доктора філософії у Оксфорді, а зараз займає професорську посаду в Єврейському університеті в Єрусалимі. Його книги «Sapiens» і «Homo Deus» є бестселерами і перекладені 47 мовами. У них історик вже піднімав теми минулого людства і можливих шляхів його розвитку.

У «21 уроці для 21 століття» автор торкається складних і надзвичайно актуальних проблем. Стрімкий розвиток технологій, загострення міжнародних відносин, інформаційний тиск. Усі ці явища у повсякденному житті ми не помічаємо, але якщо не звертати на них уваги, наш світ може кардинально змінитися. Змінитися не у кращу сторону. Приховування важливих даних і вторгнення у приватність — питання сьогодення, які мають на нас надзвичайний вплив. Вони залишаються непоміченими, адже інформаційний простір заповнений тисячами новин, які маніпулюють, відволікають. Гарарі звертає увагу на те, що в наш час не можна бути безтурботними, адже на фоні кризи лібералізму стають активними сучасні радикали. Чи здатні вони, як обіцяють, рішучими діями змінити все на краще? Чи можна на тероризм відповідати терором? Ми рухаємось вперед, чи методично знищуємо цивілізацію?

Із крові й попелу 

Дженніфер Л. Арментраут

Видавництво: BookChef

Жанр: фентезі 

Перша книга з циклу «Кров і попіл» розкаже про життя Поппі, яке ніколи їй не належало. Вона була обрана для особливої місії ще при народженні. Діву роками готують до важливого релігійного ритуалу, глибоко шанують і ревно стережуть. Життя Діви – це самотність. Вона недоторканна. На неї не дивляться. З нею не розмовляють. Насолода для неї – під забороною. Вона скута жорсткими рамками правил, але нишком порушує їх усі: навчається бойових мистецтв, допомагає тим, кому пощастило менше, потай вибирається на прогулянки до міста й не тільки. В очікуванні свого Сходження Поппі бореться зі злом, яке занапастило її сім'ю, а не чекає милості від богів, хоча у неї ніколи і не було вибору. Тому що у Дів є серце. І душа. І бажання. Тому, коли златоокий гвардієць Хоук удостоюється честі бути пов'язаним із нею, Поппі розуміє, що обов'язок і доля для неї тепер нерозривно пов'язані з бажанням та жагою. Хоук розпалює її злість, змушує сумніватися в усьому, у що вона вірить, і дражнить забороненими плодами. Чим ближче година розплати, тим сильніше розмивається кордон між забороненим та правильним. І коли просочені кров'ю нитки, які тримають світ Поппі, почнуть рватися, вона ризикує втратити не лише своє серце та благословення богів, а й своє життя.

Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки

Міхаель Бар-Зохар, Ніссім Мішаль

Видавництво: Наш Формат

Жанр: історія, розвідка

Ізраїльський письменник та відомий журналіст створили спільну книгу про операції «Моссад». Адже те, що відомо, здебільшого базується на домислах або на витоках інформації, навмисної чи ненавмисної. Автори книги розповідають, як насправді відбувалися ті операції, що мали всесвітній резонанс. Їхніми джерелами були не лише офіційні дані, а й спогади безпосередніх учасників подій, що допомогло створити надзвичайно захоплюючу історію спецслужби.

Хто і як ще на зорі існування відомства намагався перетворити його на інструмент зведення особистих рахунків і чому цього таки не сталося? Коли й чому «Моссаду» доводилося діяти всупереч інтересам США та інших союзників Ізраїлю? Як банальний недогляд спецслужб призвів до викриття найбільшої таємниці Ізраїлю, а надмірний фанатизм ледь не завадив порятунку тисяч юдеїв в Африці? Книга відповість на ці та багато інших питань. Читачі стверджують, що книга неймовірно захоплює шпигунськими пригодами заснованими на реальних подіях, розкриває таємниці міжнародних відносин та занурює в історію Ізраїлю.

Хімія смерті. Перше розслідування

Саймон Бекетт

Видавництво: КСД

Жанр: детектив

Серія книг британського журналіста та письменника про життя  судового антрополога Девіда Хантера була продана тиражем в 21 мільйон екземплярів по всьому світу. Видання українською мовою вже отримало чимало позитивних відгуків, які стверджують, що книга захоплює від самого початку та інтригує до останньої крапки.

По сюжету судовий антрополог Девід Хантер втрачає дружину і дочку. Покинувши роботу, він переїздить до містечка Менем та влаштовується на посаду терапевта. Ніхто з нових знайомих і гадки не має про минуле Девіда. Здається, його життя потихеньку повертається у спокійне русло. Поки місцеві хлопці не знаходять на болоті тіло вбитої жінки. Згодом зникає ще одна жінка, а за кілька днів знаходять і її понівечене тіло. Схоже, в Менемі з’явився серійний убивця. У містечку наростає тривога. Мешканці підозрюють одне одного у скоєному. Девід не може стояти осторонь та втягується в розслідування. До того ж остання зникла - нова знайома Девіда.

Дівчина, жінка, інакша 

Бернардін Еварісто

Видавництво: Фабула 

Жанр: сучасна проза 

Роман відомої британської письменниці Бернардін Еварісто приніс їй Букерівську премію у 2019 році. До книги увійшли оповідання дванадцяти жінок, здебільшого чорношкірих англійок, які у певний спосіб між собою пов'язані. Не поєднані загальним сюжетом, ці історії, як і життєві дороги героїнь, тонко й вигадливо переплетені. Режисерка і вчителька, банкірка і прибиральниця, фермерка і небінарна особа зі світу соцмедіа — всі вони прагнуть свого і сподіваються знайти відповіді на питання, хто вони і звідки, чого варті і куди йти далі. «Дівчина, жінка, інакша» звучить багатьма голосами, які зливаються в чудовий хор. І хор цей виконує гімн самому життю. Книга по черзі показує одну і ту ж ситуацію очима різних людей, даючи відчути, наскільки у кожного може бути своя правда, своя позиція, свої відчуття.

Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому

Бессель ван дер Колк

Видавництво: Vivat 

Жанр: психологія

Поціновувачі книг з психології вивели в топи продажів роботу Бессела ван дер Колка - психіатра, який уже майже 50 років досліджує проблему посттравматичного стресового розладу, керівника Trauma Research Foundation у Массачусетсі.

Травматичний досвід закарбовується в тілі та змушує людину щоразу наново проживати біль. Автор взяв на себе обов’язок відшукати шляхи звільнення з цієї пастки. Його практичні та теоретичні дослідження психологічної травми безцінні, коли треба перебудувати сприйняття, усвідомити причину страждань, знайти вдалий спосіб лікування й наново пізнати себе. Книга містить вичерпну інформацію, пов’язану з травмою, висвітлюючи такі різноманітні аспекти:

  • відкриття в галузі нейронауки;
  • причини травми, закладені у проблемних стосунках;
  • наслідки травми,як-от амнезія, дисоціація, депресивні розлади тощо;
  • способи лікування, як безмедикаментозні, так і з використанням фармпрепаратів;
  • приклади соціальних проектів, які можуть допомогти повторній адаптації пацієнтів у суспільстві.

Букова земля 

Марія Матіос 

Видавництво: А-ба-ба-га-ла-ма-га

Жанр: роман-панорама, сучасна проза 

Довгоочікуваний роман провідної української пись­мен­ниці Марії Матіос «Букова земля» став номінантом на премію «Книга року ВВС». Це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п'яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов'язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук — до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексич­ною розкішшю і гуцульським чаром.

Читачі відмічають продуманість та широту сюжету, який художньо описує тернистий шлях людських доль та історичний подій, даруючи відчуття причетності та залишаючи за собою безліч цінних знань.

Загадка 622 номера

Жоель Діккер

Видавництво: Видавництво Старого Лева 

Жанр: детектив 

Одного грудневого ранку на підлозі в номері 622 розкішного готелю в швейцарських Альпах знаходять труп. Поліції так і не вдається розкрити справу, а з плином часу більшість свідків забули про те, що сталося

Через багато років письменник Жоель Діккер приїжджає в той самий готель, щоб оговтатися від розриву стосунків. Він навіть не уявляє, що закінчить розслідувати давній злочин, та ще й не сам: Скарлетт, прекрасна гостя й письменниця-початківка, що зупинилась у сусідньому номері, буде супроводжувати його в пошуку, а також намагатиметься збагнути, як написати хорошу книгу. Що сталося тієї ночі? Відповідь на це питання знайдеться в диявольському детективі, побудованому з точністю швейцарського годинника. Жоель Діккер нарешті приводить нас до рідної країни, щоб розповісти про розслідування, яке поєднує любовний трикутник, ігри з владою, зради і заздрість у не такій вже спокійній Швейцарії, де правда сильно відрізняється від усього, що ми собі уявляли.

Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію 

Борис Джонсон 

Видавництво: Vivat

Жанр: біографія 

Вже котрий місяць поспіль в «топах продажу» книжкових магазинів залишається робота справжнього  друга України, одного з найвідоміших політиків сучасності і колишнього прем‘єр міністра Великобританії - Бориса Джонсона. Ця книга - біографія видатного англійця, написана іншим видатним англійцем. 

Джонсон пропонує власне бачення культової особистості. Під час роботи над дослідженням він використовував не лише загальновідомі історичні факти, а й мемуарну літературу, праці інших дослідників та навіть анекдоти про Вінстона Черчилля. Тому текст вийшов не сухим, а доволі емоційним, написаним простим стилем і легким для сприйняття. Черчилль постає живою людиною, а не просто політичним діячем з далекого минулого. 

Тут Друга Світова війна очима британця різко відрізняється від пропаганди нав’язаної СРСР. В той час, коли Великобританія залишилась сам на сам із Гітлером, нацисти захопили майже всю Європу, підтримували дружні контакти з СРСР та Італією, а США просто спостерігали, лише Британія на чолі з Черчиллем дала відсіч нацизму, відмовляючись навіть вести переговори з ворогом. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль довів, що одна відважна людина може змінити хід історії.

Кафе на краю світу 

Джон П. Стрелекі

Видавництво: Vivat

Жанр: сучасна зарубіжна проза, мотивація 

Ця невеличка книга стала бестселлером по всьому світу, змінивши життя мільйонів людей та надихнувши їх на особистісне зростання. Тож, якщо ви в пошуках мотивації, зверніть увагу на книгу Джона Стрелекі. Він входить до переліку «100 визначних постатей у галузі лідерства та особистісного розвитку, які надихають найбільше». Тому книга «Кафе на краю світу» вводить в особливу атмосферу затишної кав’ярні, у якій можна не лише випити філіжанку смачної та запашної кави, а й подумати над життєво важливими питаннями. Роман особлива тим, що завдяки художній формі та приємній атмосфері до читачів приходять несподівані рішення, які роблять життя кращим.

За сюжетом головний герой вирішує взяти перепочинок у своєму метушливому житті. Він дуже втомився від напруженого робочого графіку, взяв тижневу відпустку і відправився на своєму авто у мандрівку. І ось Джон на своєму шляху знаходить незвичайне кафе під назвою «Чому ви тут?». А в ньому читач разом з головним героєм дістане з підсвідомості відповіді на найважливіші життєві питання.

Я - безодня 

Донато Каррізі

Видавництво: КСД

Жанр: художній трилер, психологічний реалізм  

Італійський письменник, сценарист та режисер Донато Каррізі створив психологічний роман заснований на реальний подіях, який тримає у напрузі читача з перших сторінок.

Ніхто не знає його імені. Ніхто не заходить до нього в гості. Самотній, але вдоволений цією самотністю Збирач сміття не потребує компанії. Щоранку він прибирає сміття, яке зі своїх домівок викидають люди. Воно, на відміну від людей, ніколи не бреше, в ньому можна знайти найпотаємніші секрети. Збирач сміття думає, що він невидимка. Та невдовзі в його житті з’явиться змучена тринадцятирічна дівчинка з бузковим чубом. Вона зазирне в темні глибини душі Збирача сміття. І побачить: полювальниця на мух - жінка, яка роками рятує інших жінок від насильства, - вже шукає його. Тепер ці троє безіменних людей, замкнені кожне у власній в’язниці жахіть, мають зустрітися на краю безодні. Їхню долю вирішить озеро Комо, що кишить чужими таємницями та гіркими спогадами. Але, дивлячись у безодню, вони й не помітять, як безодня сама почне вдивлятися в них…

Теги: книги , література , бестселер , топ-11

  • 25 квiтня 14:41 Українські розробники представили нову хорор гру F20, де головні ролі зіграли відомі військові (відео)    0
  • 25 квiтня 14:00 Мільйонер відмовився від своїх грошей, щоб знову заробити $1 000 000 з нуля: що пішло не так    0
  • 24 квiтня 18:09 Психолог розповіла, як сформувати здорові стосунки у робочому колективі    0
  • 22 квiтня 15:20 Україна увійшла до ТОП-5 країн за кількістю розлучень: у якій країні найміцніші шлюби    0
  • 19 квiтня 17:16 У яких регіонах України жити дешевше у 2024 році — рейтинг Держстату    0
  • 17 квiтня 17:03 Топ-6 найкращих бізнес-книг зі списку Forbes видадуть в Україні цього року    0
  • 16 квiтня 15:29 Стильна революція – від мінімалізму до екстравагантності, відкрийте свій індивідуальний стиль    0
  • 12 квiтня 10:00 Pepsi презентує новий візуальний стиль в Україні    0
  • 10 квiтня 19:13 Британець Расс Кук став першою людиною в історії, яка пробігла всю Африку    0
  • 03 квiтня 15:45 Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року: коли і де можна буде спостерігати    0
  • 01 квiтня 15:45 Ретроградний Меркурій з 1 по 25 квітня 2024 року: вплив на всі знаки зодіаку    0
  • 29 березня 14:51 Квіткові чудеса Києва: від букетів до горщиків    0
  • 28 березня 15:00 Google запустив безкоштовне навчання для українців: хто може зареєструватися    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 27 березня 16:55 В одній із найпопулярніших онлайн-ігор відтворили Майдан Незалежності: як це допоможе Україні    0
  • 25 березня 16:06 Ввечері українці зможуть побачити рідкісне північне сяйво    0
  • 21 березня 15:46 Як підвищити самооцінку: 5 кроків любові до себе    0
  • 18 березня 16:07 Найкращі фотографії дикої природи: названо переможців щорічної премії «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 березня 18:36 Швидкий тест: чого вам не вистачає в житті, щоб бути справді щасливим    0
  • 12 березня 17:10 Найкращі книги року: Міжнародна Букерівська премія – 2024 опублікувала лонг-лист    0