Як вибрати правильний авокадо в супермаркеті: порада від кулінарного блогера
Авокадо є одним із найкорисніших фруктових плодів через високий вміст жирів, мінералів та вітамінів. Дедалі більше людей, які стежать за здоров'ям та харчуванням, вводять його у свій щоденний раціон. Як правильно вибрати авокадо, порадила відомий кулінарний блогер Дар'я Дорошкевич у сюжеті "Сніданок 1+1".
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Часто буває складно самостійно вибрати в супермаркеті правильний авокадо, який буде смачним і стиглим, а не "кам'яним" або перезрілим "місивом".
Як вибирати авокадо
Насамперед слід визначитися, чи будете ви їсти його відразу, чи, наприклад, за кілька днів. Саме від цього залежить, яке авокадо купувати і за якими ознаками обирати.
Якщо авокадо вам потрібно "на сьогодні", тобто стиглий плід, слід перевірити його на дотик і звернути увагу на наступне. При натисканні під шкіркою має відчуватися помірна м'якість.
«Авокадо має бути м'яким, як масло, яке ми дістали з холодильника, але воно ще не нагрілося. Ось така має бути консистенція», – пояснює кулінар.
Також визначити стиглість авокадо можна по плодоніжці: якщо вона суха, легко відривається - цей плід можна купувати. Якщо ви відірвали плодоніжку, авокадо потрібно з'їсти швидко, інакше воно почне псуватися.
Дар'я зазначила, що не слід купувати недозрілий авокадо, у якого відірвано плодоніжку, адже при дозріванні він почне темніти в цій зоні і швидко перезріє, стане несмачним.
Як прискорити дозрівання авокадо
Якщо авокадо занадто твердий, йому ще потрібен час на дозрівання. Зазвичай за 2-3 дні він дозріває самостійно.
У домашніх умовах можна прискорити його дозрівання за допомогою простого лайфхака:
Потрібно помістити авокадо у паперовий пакет і покласти разом із ним стигле яблуко чи банан. Через 1-2 дні авокадо стане м'яким та готовим до вживання. А щоб досягти ще швидшого дозрівання, можна загорнути плід у харчову плівку.
Як зберігати авокадо
Кулінар радить зберігати плоди в кімнатній температурі. Тримати плід у холодильнику, як багато хто робить, не варто, адже при охолодженні авокадо стає менш смачним, як і інші продукти, що містять жири.
«Весь смак жирів розкривається за кімнатної температури», - підкреслила Дар'я.
Щоб половинка авокадо не потемніла, слід полити її соком лимона і загорнути в харчову плівку.