Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради
Їжа та ресторани

Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 29 липня, 2024, 20:02
 0

В Україні розпочався сезон кавунів, а отже, саме час згадати чи нарешті дізнатися, як вибрати соковитий та смачний кавун. На що потрібно звернути увагу під час купівлі – розповідаємо нижче.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Кавун містить багато корисних властивостей. Кавун містить велику кількість рідини. Це робить його продуктом, що добре гідратує організм і допомагає довше відчувати повноту в шлунку. Плід містить сполуки, що включають кукурбітацин E та лікопін. Їхнє споживання є профілактикою лейкемії.

Крім цього, ягода сприяє покращенню здоров'я серця. Кавун містить кілька корисних для серця сполук, включаючи лікопін, цитрулін і деякі вітаміни і мінерали. Плід містить багато води та клітковину, яка допомагає роботі травної системи.

Вибір стиглого і солодкого кавуна - це свого роду відпрацьована навичка, але є кілька перевірених порад, які допоможуть вам купити найстиглий і найсмачніший продукт.

Огляньте кавун

  • Вибирайте кавун середнього розміру в партії: не надто великий, але й не найменший. Зазвичай круглі кавуни більш солодкі, а подовжені більш рідкі.
  • Зовні плід має виглядати цілим, чистим, бути з матовим блиском кірки. На кірці повинно бути великої кількості дефектів: побитостей, рубців і тріщин.
  • Шукайте кавун з рівномірною формою, будь то круглий або овальний. Нерівномірна форма може вказувати, що плід, можливо, отримував недостатньо води.
  • Знайдіть земляну пляму (це місце, на якому плід лежав на землі). Туди не надходить сонячне світло, отже, у цій частині скоринки кавуна не виробляється хлорофіл. Пляма має бути яскраво-жовтого кольору і лише одна.

Оцініть кірку

Якщо кірка кавуна глянсова, можливо, він незрілий. У процесі дозрівання скоринка стає більш матовою. Якщо кавун відноситься до смугастого сорту, то в міру дозрівання його смуги стають все більш яскравими та чіткими, що також може бути ознакою стиглості.

Також слід переконатися, що на шкірці немає тріщин, вм'ятин або м'яких ділянок, які можуть вказувати на початок гниття або ушкодження усередині плода.

Перевірте звук

Звук має бути не глухим і не дзвінким, а чимось середнім між ними, гулким, що нагадує вібрацію. Глухий звук — ознака того, що кавун перезрів, а надто дзвінкий — недозрів.

Оцініть вагу

Існує взаємозв'язок між зовнішнім виглядом кавуна та його реальною вагою. Зрілий плід повинен здаватися важчим, ніж ви очікуєте на основі його розміру. Це означає, що в кавуні багато води, і він добре дозрів. Якщо плід занадто легкий для свого розміру, значить, він перезрів і втратив багато вологи.

Загальні рекомендації

Сухий хвостик кавун не є стовідсотковою гарантією того, що кавун буде смачним. Адже треба враховувати фактор транспортування: доки кавун доїжджає до місця продажу, його хвостик, навіть якщо кавун зовсім зелений, теж висохне.

Не рекомендується купувати вже відрізаний кавун або просити його відрізати в місці продажу. І тут різко зростає ризик забруднення продукту мікроорганізмами, зокрема кишкової паличкою. Якщо плід не мили, при його розрізанні мікроорганізми з брудної скоринки потрапляють усередину і дуже швидко розмножуються в живильному середовищі солодкої м'якоті.

Нагадаємо, що перед вживанням кавун необхідно ретельно вимити під проточною водою (можна навіть із миючим засобом), а кавун, що розрізає, зберігати в холодильнику.

Теги: новини , їжа , кавун , поради , вибір

  • 04 вересня 16:56 В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування    0
  • 23 серпня 18:57 Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine    0
  • 19 серпня 17:43 Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)    0
  • 12 серпня 14:36 Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)    0
  • 06 серпня 18:29 Шеф-кухар Володимир Ярославський показав, як готувати та подавати молоду кукурудзу (відео)    0
  • 29 липня 20:02 Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради    0
  • 03 липня 17:46 Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом соковитого курячого шашлику (відео)    0
  • 01 липня 18:10 Солодкі напої різко подорожчають – законодавча ініціатива    0
  • 03 червня 18:46 Рецепт найніжнішої сирної запіканки без манки та борошна    0
  • 22 травня 19:03 Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста    0
  • 02 травня 14:48 McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO    0
  • 26 квiтня 17:14 Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок    0
  • 22 квiтня 18:02 Як приготувати соковитий стейк вдома: кулінарні поради    0
  • 17 квiтня 17:31 Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)    0
  • 11 квiтня 18:11 Ектор Хіменес-Браво поділився простим рецептом соковитої вирізки в беконі (відео)    0
  • 10 квiтня 13:40 Користь і шкода суші та ролів для здоров’я    0
  • 09 квiтня 18:16 Мережа супермаркетів в Україні продає паски майже по 100 доларів (відео)    0
  • 29 березня 18:17 Як приготувати ідеальну смажену картоплю: секрети шеф-кухарів    0
  • 27 березня 18:44 Клопотенку не дали відкрити український ресторан у Японії, тому що «борщ – це російська страва»    0
  • 15 березня 17:55 6 продуктів, які піднімуть вам настрій на цілий день    0