Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року
Їжа та ресторани

Вчені з'ясували, як зміниться смак та ціна пива до 2050 року

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 12 жовтня, 2023, 15:23
 0

Автори нового дослідження вивчили вплив зміни клімату на якість та кількість хмелю – ключового інгредієнта у пивоварінні. Вчені з'ясували, що пиво в майбутньому може змінити свій смак і продаватися набагато дорожче у низці регіонів Європи. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Дослідники виявили, що до 2050 року може відбутися значне зниження як кількості хмелю, що виробляється, так і його якості. Вони прогнозують зниження врожайності хмелю на 4–18% та зниження альфа-кислоти у пиві на 20–31% у наступні 27 років. Через це його смак стане гіршим.

Згідно з дослідженням, хміль має вирішальне значення для пивної промисловості. Вчені змоделювали зміну клімату аж до 2050 року, щоб проаналізувати, як вона вплине на європейський хміль (90% світових регіонів вирощування хмелю — переважно у Німеччині, Чехії та Словенії). Виявилося, що в цей період очікується підвищення температури на 1,4 °C та зменшення кількості опадів на 24 мм.

Посилення сільськогосподарських посух стануть основою зниження врожайності та якості хмелю — одного з головних компонентів у виробництві пива.

Вчені зазначають, що процеси, спрямовані на зниження якості хмелю, вже почалися, і якщо їх не зупинити, врожайність хмелю до 2050 року впаде на 12-35%.

«Зміни відбудуться на територіях основних регіонів Європи, які займаються вирощуванням цієї культури. Відповідні наслідки особливо відчують виробники пива у Британії, Словенії, Португалії та Іспанії», — йдеться у статті.

Експерти вважають, що хоча зміни і здаються невідворотними, фермерам уже зараз слід замислитись про розширення площ посіву культури. Адже збільшення площ посівів хмелю допоможе задовольнити попит у пиві.

«Оскільки сільськогосподарські посухи прогнозуються з високою достовірністю у Південній Європі та середньою достовірністю у Центральній Європі, необхідно розширити площу вирощування ароматичного хмелю на 20% порівняно з поточною площею виробництва, щоб компенсувати майбутній занепад», — йдеться у звіті.

Теги: світові новини , пиво , вчені , дослідження , клімат , посуха , глобальне потепління

  • 18:18 6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном    0
  • 23 жовтня 17:13 Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні    0
  • 18 жовтня 18:28 Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою    0
  • 26 вересня 14:40 Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку    0
  • 19 вересня 15:29 Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки    0
  • 04 вересня 16:56 В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування    0
  • 23 серпня 18:57 Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine    0
  • 19 серпня 17:43 Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)    0
  • 12 серпня 14:36 Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)    0
  • 06 серпня 18:29 Шеф-кухар Володимир Ярославський показав, як готувати та подавати молоду кукурудзу (відео)    0
  • 29 липня 20:02 Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради    0
  • 03 липня 17:46 Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом соковитого курячого шашлику (відео)    0
  • 01 липня 18:10 Солодкі напої різко подорожчають – законодавча ініціатива    0
  • 03 червня 18:46 Рецепт найніжнішої сирної запіканки без манки та борошна    0
  • 22 травня 19:03 Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста    0
  • 02 травня 14:48 McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO    0
  • 26 квiтня 17:14 Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок    0
  • 22 квiтня 18:02 Як приготувати соковитий стейк вдома: кулінарні поради    0
  • 17 квiтня 17:31 Відомий шеф-кухар Володимир Ярославський поділився особливим рецептом тіста для домашніх пиріжків (відео)    0
  • 11 квiтня 18:11 Ектор Хіменес-Браво поділився простим рецептом соковитої вирізки в беконі (відео)    0