Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину
Їжа та ресторани

Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 11 березня, 2024, 17:01
 0

Вчені Університету Тафтса (Массачусетс, США) повідомили про значне скорочення кількості штамів цвілевих грибів, що необхідні для виробництва таких популярних сортів сиру, як камамбер і брі. Про це пише The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Через зміну клімату вид цвілі, який і надає цим сирам фірмового смаку і вигляду, знаходиться під загрозою зникнення.

Для цих дорогих сирів використовується штам цвілі Рenicillium camemberti. Саме він надає їм білу скоринку та присмак свіжих грибів. Проблема в тому, що цей штам уразливий для патогенів та змін навколишнього середовища, тому його стає все важче отримувати. Він не може самостійно розмножуватися і через відсутність генетичної різноманітності може повністю вимерти, вважають французькі та американські вчені.

Фахівці зазначили, що в зоні ризику виявилися не лише камамбер та брі, а також горгондзола та рокфор.

Спроби експериментувати з аналогами показали, що вони змінюють звичний смак камамбера та брі. В результаті для багатьох споживачів ці сири можуть стати неапетитними, що призведе до зниження виробництва та продажу.

«Навряд чи вам сподобається, якщо у вашого сиру буде смак запліснілого підвалу», – сказав учений.

Вчені розраховують, що зникнення Penicillium camemberti відбудеться не миттєво. І це дасть можливість розробити якісь промислові інновації, що дозволять виробляти сири з пліснявою без генетичної модифікації грибів.

«Можливо, людям одного разу доведеться їсти камамбер чи брі з синім, зеленим чи навіть помаранчевим відтінком. З іншого боку, ніхто не гарантує, що нові сири будуть такими ж апетитними, як нинішні», – наголосив доцент біологічного факультету Університету Тафтса (США) Бенджамін Вулф.

Теги: світові новини , вчені , сир , гриби , зміна клімату , зникаючі

  • 09 червня 18:41 Ягідне фраппе: рецепт найбільш освіжаючого та корисного літнього напою    0
  • 14 травня 18:53 Сезон спаржі: чому її називають унікальним продуктом і як приготувати її за 5 хвилин    0
  • 05 травня 17:31 Топ-10 продуктів із супермаркету, від яких з'являється зайва вага    0
  • 01 травня 17:29 Український McDonald's прибирає з меню бургер Біг Тейсті: причина    0
  • 21 квiтня 16:53 Популярність «дубайського шоколаду» призвела до дефіциту фісташок у світі    0
  • 10 квiтня 17:50 Київський заклад продає паску з канабісом: який ефект від такої випічки    0
  • 09 квiтня 16:33 Заклад Hey Guys потрапив у скандал із блогерами через заборону фото- та відеозйомки    0
  • 27 березня 16:32 В українських магазинах з'явилися чіпси зі смаком борщу, вареників та котлети по-київськи (відео)    0
  • 11 лютого 15:25 Domino's випустили перший у світі парфум з ароматом піци (відео)    0
  • 06 лютого 14:23 В Україну завезли партію салату, зараженого шкідливим карантинним організмом: чим він небезпечний    0
  • 10 сiчня 10:40 Кальяни тепер під абсолютною забороною у ресторанах України    0
  • 03 грудня 14:00 Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз    0
  • 21 листопада 16:54 Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)    0
  • 01 листопада 18:57 Простий рецепт низькокалорійного брауні з фініків та бананів    0
  • 30 жовтня 18:18 6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном    0
  • 23 жовтня 17:13 Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні    0
  • 18 жовтня 18:28 Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою    0
  • 26 вересня 14:40 Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку    0
  • 19 вересня 15:29 Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки    0
  • 04 вересня 16:56 В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування    0