Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину
Їжа та ресторани

Сир камамбер та брі можуть зникнути назавжди: вчені назвали причину

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 11 березня, 2024, 17:01
 0

Вчені Університету Тафтса (Массачусетс, США) повідомили про значне скорочення кількості штамів цвілевих грибів, що необхідні для виробництва таких популярних сортів сиру, як камамбер і брі. Про це пише The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Через зміну клімату вид цвілі, який і надає цим сирам фірмового смаку і вигляду, знаходиться під загрозою зникнення.

Для цих дорогих сирів використовується штам цвілі Рenicillium camemberti. Саме він надає їм білу скоринку та присмак свіжих грибів. Проблема в тому, що цей штам уразливий для патогенів та змін навколишнього середовища, тому його стає все важче отримувати. Він не може самостійно розмножуватися і через відсутність генетичної різноманітності може повністю вимерти, вважають французькі та американські вчені.

Фахівці зазначили, що в зоні ризику виявилися не лише камамбер та брі, а також горгондзола та рокфор.

Спроби експериментувати з аналогами показали, що вони змінюють звичний смак камамбера та брі. В результаті для багатьох споживачів ці сири можуть стати неапетитними, що призведе до зниження виробництва та продажу.

«Навряд чи вам сподобається, якщо у вашого сиру буде смак запліснілого підвалу», – сказав учений.

Вчені розраховують, що зникнення Penicillium camemberti відбудеться не миттєво. І це дасть можливість розробити якісь промислові інновації, що дозволять виробляти сири з пліснявою без генетичної модифікації грибів.

«Можливо, людям одного разу доведеться їсти камамбер чи брі з синім, зеленим чи навіть помаранчевим відтінком. З іншого боку, ніхто не гарантує, що нові сири будуть такими ж апетитними, як нинішні», – наголосив доцент біологічного факультету Університету Тафтса (США) Бенджамін Вулф.

Теги: світові новини , вчені , сир , гриби , зміна клімату , зникаючі

  • 03 грудня 14:00 Скільки українцям обійдеться новорічний стіл-2025: що потрібно купити вже зараз    0
  • 21 листопада 16:54 Ресторатори з Австрії почали продавати бургери із «дубайським шоколадом» (фото)    0
  • 01 листопада 18:57 Простий рецепт низькокалорійного брауні з фініків та бананів    0
  • 18:18 6 найкращих страв, які можна з'їсти перед сном    0
  • 23 жовтня 17:13 Дієта на осінь: які продукти обов'язково мають бути в раціоні    0
  • 18 жовтня 18:28 Простий і швидкий рецепт ароматної шарлотки з хурмою    0
  • 26 вересня 14:40 Кулінарний експерт розповів, як вичавити з лимона вдвічі більше соку    0
  • 19 вересня 15:29 Вартість тарілки борщу в Україні зросла вдвічі за останні чотири роки    0
  • 04 вересня 16:56 В Україні заборонили додавати пальмову олію до продуктів харчування    0
  • 23 серпня 18:57 Що їсти для гарного настрою: поради від UNICEF Ukraine    0
  • 19 серпня 17:43 Відома київська мережа ресторанів запустила лінійку десертів із канабідіолом (відео)    0
  • 12 серпня 14:36 Львівські круасани відкрили свій перший заклад в США (відео)    0
  • 06 серпня 18:29 Шеф-кухар Володимир Ярославський показав, як готувати та подавати молоду кукурудзу (відео)    0
  • 29 липня 20:02 Як вибрати смачний і соковитий кавун: корисні поради    0
  • 03 липня 17:46 Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом соковитого курячого шашлику (відео)    0
  • 01 липня 18:10 Солодкі напої різко подорожчають – законодавча ініціатива    0
  • 03 червня 18:46 Рецепт найніжнішої сирної запіканки без манки та борошна    0
  • 22 травня 19:03 Чим замінити яйця у випічці: варіанти для різних видів тіста    0
  • 02 травня 14:48 McDonald's планує відкривати ресторани разом із автозаправками WOG, KLO та OKKO    0
  • 26 квiтня 17:14 Вартість Великоднього кошика у 2024 році складає 1422 гривні: що входить до списку покупок    0